400 steinstrukturer funnet av arkeologer i Saudi-Arabia

De nesten 400 steinstrukturene er menneskeskapt, trolig for mellom 2.000 og 9.000 år siden. (Google Earth) Les mer Lukk

Nesten 400 eldgamle steinstrukturer er avdekket i ørkenen i Saudi-Arabia, men arkeologene aner ikke hvorfor de ble plassert der eller hvilken rolle de utgjorde.

Arkeolog David Kennedy og hans medarbeidere har siden 1997 dokumentert tusener av arkeologiske utgravinger i Midtøsten. Men den siste han nå har studert, ved hjelp av nettverktøyet Google Earth, skaper hodebry.

– Man kan ikke se dem på noen tydelig måte på bakkenivå, men så snart man beveger seg noen hundre meter opp i høyden, eller enda høyere ved hjelp av bilder fra satellitt, viser de seg fram på vakkert vis, sier Kennedy, som er ansatt ved University of Western Australia.

Kennedy forteller at han var forbauset da han første gang så strukturene i ørkenen, der det ligger lavarester etter en gammel vulkan.

De nesten 400 steinstrukturene er menneskeskapt, trolig for mellom 2.000 og 9.000 år siden.

– Jeg omtaler dem som porter, fordi når man ser dem ovenfra, ser de ut som enkle lave flate porter, med to oppreiste stolper på sidene, og forbundet med én eller flere lange stenger, sier han.

Trolig ble de laget av forfedrene til dagens moderne beduiner, mener arkeologen.

– Det ser ikke ut som strukturer der folk kan ha bodd, og konstruksjonene ser heller ikke ut som dyrefeller eller strukturer der man har plassert døde mennesker. Det er et mysterium, sier Kennedy.

Kennedys funn omtales i neste måneds utgave av journalen Arabian Archaeology and Epigraphy.