Nord-Korea anklager Trump for å utnytte amerikansk students død

Otto Warmbier (i midten) ble pågrepet i Nord-Korea i 2016. Amerikaneren ble dømt til 15 års straffarbeid for å ha stjålet en propagandaplakat. Les mer Lukk

Nord-Korea kaller Donald Trump en «gammel galning» som utnytter dødsfallet til amerikanske Otto Warmbier, som døde etter å ha sittet fengslet i Nord-Korea.

I en uttalelse videreformidlet av det statlige nyhetsbyrået KCNA anklager Nord-Korea USA for å ha «lurt og presset» Warmbier, som døde dager etter at han ble løslatt fra fengsel i Nord-Korea, til å bryte landets lover. Nord-Korea mener USA bruker dødsfallet i propagandaøyemed mot regimet.

I uttalelsen omtales Trump som «en gammel galning», etter at han skrev på Twitter at Warmbier hadde blitt torturert i Nord-Korea. Nordkoreanske myndigheter avviser anklagene om tortur.

22 år gamle Otto Warmbier hadde en alvorlig hjerneskade da han ble løslatt fra nordkoreansk fangenskap i juni og sendt tilbake til USA. Han lå i koma da han ankom USA og døde kort tid senere.

Bakgrunn: Warmbiers far: – Han ble systematisk torturert

USAs president Donald Trump nevnte et intervju med Warmbiers foreldre i en Twitter-melding tirsdag. Her hevdet Trump at Nord-Korea utsatte 22-åringen for tortur «hinsides fatteevne».

Rettsmedisineren Lakshmi Sammarco, som undersøkte Warmbier etter at han døde, sier imidlertid at det ikke var tydelige tegn til tortur på 22-åringens kropp.

– Konklusjonen er at vi ikke vet hva som skjedde med ham, sier Sammarco.

Aktuelt:

USA vil nekte borgere å reise til Nord-Korea

Nordkoreanske bedrifter i Kina har fått 120 dager på å legge ned