Stillehavsøy evakueres på grunn av fare for vulkanutbrudd

Rundt 11.000 innbyggere evakueres fra en av Vanuatus øyer etter økt aktivitet fra vulkanen Monaro. Foto: New Zealand Defense Force / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Myndighetene på Vanuatu har beordret evakuering av en av landets øyer på grunn av faren for et vulkanutbrudd.

Myndighetenes talsperson Hilaire Bule sier de har beordret obligatorisk evakuering av de om lag 11.000 innbyggerne på øya Ambae. Innbyggerne skal flyttes til nærliggende øyer, og myndighetene har etablert evakueringssentre på øya Pentecost.

Ambae er en av de rundt 65 befolkede øyene som tilhører stillehavsnasjonen Vanuatu. Vulkanen, som heter Monaro, har vært nær et utbrudd i flere uker, men i løpet av helga tok aktiviteten seg opp betydelig. Tidligere i uka ble mange innbyggere evakuert fra områdene nær vulkanen, og myndighetene sa da at de vurderte forløpende om det er nødvendig å evakuere hele befolkningen.

Flere innbyggere har allerede reist frivillig fra øya. Mange av dem venter nå på å se om vulkanen får utbrudd, eller om den vender tilbake til en aktivitet som ikke utgjør en trussel.

En talsmann for Røde Kors på Vanuatu sier de har sendt vann og utstyr til Ambae. Tirsdag fløy newzealandske militærfly over øya. På bildene kan man se røyksøyler og aske velte ut fra vulkanens krater.