Macron bombarderer EU med reformforslag

Frankrikes president Emmanuel Macron vil ha omfattende reformer i EU og eurosonen. Foto: Ludovic Marin / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Frankrikes president Emmanuel Macron kaster en brannfakkel inn i de tyske regjeringssamtalene med ambisiøse nye ideer for EU og euroen.

Den franske presidenten holdt tirsdag ettermiddag en lang tale om hvordan EU kan videreutvikles når britene trekker seg ut. I talen nærmest teppebombet han sine europeiske kolleger med reformforslag.

– Vi kan velge å isolere oss i våre egne land, men det vil ikke lykkes, sa Macron.

– Veien framover er å gjenskape et suverent, forent og demokratisk Europa, sa han.

For å komme dit foreslår Macron en rekke reformer for å integrere EU og eurosonen dypere. Hans håp er spesielt at tyskerne vil lytte og la seg inspirere.

Les også:Macron med visjoner for et nytt EU

Vil ha europeisk styrke

Ett forslag er en felles europeisk intervensjonsstyrke. Denne vil Macron ha på plass innen begynnelsen av neste tiår.

Samtidig foreslår han at EUs medlemsland bør la soldater fra andre medlemsland tjene i hærene deres. I tillegg vil Macron ha på plass et europeisk etterretningsakademi og en felles europeisk påtalemyndighet for terrorforbrytelser.

Et felles europeisk UDI skal ta seg av asylsøknader, mens EUs felles grensepoliti skal styrkes.

I den økonomiske politikken foreslår Macron en felles skatt på finanstransaksjoner, en europeisk klimatoll og et strengere skatteregime for store internettselskaper.

Han vil også ha et felles budsjett for landene i eurosonen – et forslag som trolig vil bli tungt å svelge for flere av de andre eurolandene.

Ifølge Macron vil Storbritannia etter brexit likevel ha en plass i et reformert og forenklet EU».

Tre taler

Macron er den siste av i alt tre europeiske ledere som denne høsten har brukt taler i symboltunge omgivelser til å peke ut en ny retning for Europa.

Først ut var EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, som la fram sine ideer i den årlige talen til EU-parlamentet i Strasbourg om unionens tilstand. EUs to presidentverv bør slås sammen til ett, foreslo han. Alle EU-land bør ha euroen som valuta, og eurosonen bør få en egen finansminister.

Deretter holdt Storbritannias statsminister Theresa May tale. Hun valgte en kirke i renessansebyen Firenze som bakteppe og greide ut om hvordan britene skal forlate EU og selv ta kontroll over landets skjebne.

De tre lederne skal ifølge kjennere ha utviklet talene i dialog med hverandre. Skal man forstå helheten, bør man derfor lese alle tre side om side.

Vil påvirke tyskerne

Da Macron gikk på talerstolen tirsdag ettermiddag, var det med det ærverdige amfiteatret ved Sorbonne som scene.

Macron skal bevisst ha ventet til etter valget i Tyskland, for slik å kunne påvirke de tyske koalisjonssamtalene direkte.

Om han kan få gjennomslag, er et annet spørsmål. Macron fikk ingen hjelp av det tyske valgresultatet. Det mest sannsynlige utfallet nå, er nemlig en regjering der liberale FDP er med.

FDP er svært skeptisk å integrere eurosonen dypere. Det alene kan tvinge fram en nedjustering av reformambisjonene.

Aktuelt:

Bare 37 prosent fornøyd med Macron

Frankrikes regjering erklærer krig mot sprøytemidler

Macron har brukt kvart million på sminke