Trump kritiseres for treg nødhjelp til orkanherjede Puerto Rico

En mann omgitt av restene av sitt ødelagte hjem på orkanherjede Puerto Rico. Les mer Lukk

Puerto Rico mangler fortsatt strøm og mat etter orkanen Maria. President Donald Trumps Twitter-meldinger om krisen vekker sterke reaksjoner.

Nesten hele Puerto Rico er fortsatt uten strøm, nesten en uke etter at Maria traff øya.

Mange butikker er tomme for mat og drikkevann. I hovedstaden San Juan er det lange køer utenfor butikker med tomme hyller.

– Vi må forhindre en humanitær krise i Amerika. Puerto Rico er del av USA. Vi må handle raskt, sa øyas guvernør Ricky Rosselló mandag.

USAs regjering kritiseres for å være trege med nødhjelpen, og president Donald Trump virket lenge lite opptatt av krisen. Da han omsider tvitret om Puerto Rico mandag, brukte han anledningen til å minne om gjeldskrisen som har preget øya i flere år.

Milliarder i gjeld

Trump påpekte også at situasjonen i Puerto Rico er verre enn i Texas og Florida, som også er blitt rammet av kraftige orkaner.

– Texas og Florida gjør det bra, men Puerto Rico, som allerede slet med ødelagt infrastruktur og massiv gjeld, er i skikkelig trøbbel, skrev presidenten.

Han la til at Puerto Rico skylder milliarder til «Wall Street og bankene», og at dette «dessverre må tas hånd om».

Samtidig forsikret han at arbeidet med å gi Puerto Rico tilgang til mat, vann og medisiner har høyeste prioritet.

– Skylder på ofrene

Presidenten fikk raskt kritikk for meldingene. USAs tidligere FN-ambassadør Samantha Power spør om Trump mener orkanødeleggelsene er Puerto Ricos egen feil.

– Trump legger skylden på ofrene på Puerto Rico, skriver økonom og nobelprisvinner Paul Krugman på Twitter.

Trump-regjeringen er også blitt anklaget for ikke å gjøre nok for å hjelpe de spansktalende innbyggerne på den amerikanske øya. Den demokratiske kongresspolitikeren Adam Smith mener innsatsen så langt ikke holder mål.

– Et territorium med 3,5 millioner amerikanske borgere er nesten fullstendig uten strøm, vann, mat og telefon. Og vi har en håndfull helikoptre som deltar i forsvarsdepartementets innsats. Det er en skam, sier han.

Amerikanske myndigheter har imidlertid opplyst at over 10.000 statlig ansatte deltar i hjelpearbeidet på Puerto Rico og De amerikanske jomfruøyene. Fly brukes til å frakte forsyninger til øyene.

– Barna blir desperate

Uten strøm er innbyggerne på Puerto Rico også uten aircondition – noe som kan være en betydelig belastning på en tropisk øy.

– Det er en hete fra helvete. Vi har verken strømaggregat eller vifte, vi har ingenting. Barna blir desperate, forteller Miguel Martínez (51).

Maria er den klart kraftigste orkanen som har rammet Puerto Rico siden 1928. Og bare noen uker før Marias herjinger ble øya truffet av orkanen Irma. Til sammen er nærmere 20 mennesker omkommet, og store deler av strøm- og telenettet er rasert.

Klimaforskere mener menneskeskapt global oppvarming kan ha forverret de kraftige orkanene i Karibia i år. Tirsdag var Maria utenfor den amerikanske delstaten North Carolina, og på flere øyer utenfor kysten her er folk evakuert.