To millioner muslimer samlet seg på Arafat-fjellet

Hundretusener av pilegrimer samlet seg for å hylle Allah på Arafat-fjellet i Saudi-Arabia torsdag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Rundt to millioner muslimske pilegrimer samlet seg torsdag på Arafat-fjellet, også kjent som Nådens fjell, der Muhammed skal ha holdt sin avskjedstale i år 632.

Under den stekende ørkensola klatret de mange troende opp fjellet som ligger om lag 15 kilometer øst for Mekka Saudi-Arabia. De hvitkledde pilegrimene hyllet Allah på den 70 meter høye toppen.

Den årlige pilegrimsvandringen hajj er en av islams fem søyler, som alle muslimer som er i stand til det må gjennomføre minst én gang.

Den årlige pilegrimsvandringen hajj er en av islams fem søyler, som alle muslimer som er i stand til det må gjennomføre minst én gang. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Pilegrimsreisen, som er på fem dager, er noe alle muslimer på utføre minst en gang i livet, om de er fysisk og økonomisk stand til det.

To søstre fra Syria, Nada og Fida, forteller at de har viet sine bønner til hjemlandet, hvor mer enn 330.000 mennesker har blitt drept og millioner har flyktet siden borgerkrigen brøt ut i 2011.

– Jeg vil at Syria skal bli slik det var før, sa Nada (52).

– Og for vår ungdom til å komme hjem, la hennes 47 år gamle søster til.

For to år siden endte hajj i tragedie og nærmere 2.000 mennesker skal ha omkommet da to folkemengder ble ledet til samme sted og det brøt ut panikk. Årets pilegrimsferd gått rolig for seg.

Les også: Russland trapper opp flyangrep i Syria