Fra nynazist i Norge til kriger for IS

Oleg Neganov satt på tilhørerbenken i Oslo tingrett da russiske Viacheslav Datsik i 2011 ble sendt tilbake etter flukten fra en lukket psykiatrisk avdeling i St. Petersburg. Neganov var da tilknyttet et norsk-russisk nynazistmiljø. Nå er han etterlyst av Interpol som islamist og medlem av IS. Les mer Lukk

Russisk-norske Oleg Neganov (28) er ettersøkt av Interpol som IS-kriger. Mannen var tidligere aktiv nynazist på Østlandet.

Det er NRK som forteller om den oppsiktsvekkende omvendelsen.

Nyhetskanalen opplyser også at Neganov kom til Norge som 17-åring sammen med sin familie fra Russland, og at han få år senere - i 2010 - ble siktet for en rekke forhold, og var medlem av «et hardkokt norsk-russisk nynazistmiljø på Østlandet».

I 2011 ble han avbildet på tilhørerbenken da Oslo tingrett bestemte at russeren Viacheslav Datsik («Røde Tarzan»), som hadde rømt fra et psykiatrisk sykehus og til Norge, fikk avslag på sin asylsøknad og ble sendt tilbake.

Neganov satt da og hyggepratet med Datsiks mor.

Les også: IS hevder å stå bak knivangrepet i Brussel

I følge etterlysningen fra Interpol snakker den nå 28 år gamle mannen russisk, arabisk, engelsk og norsk. Han er russisk statsborger, og det er myndighetene i Russland som har etterlyst den mistenkte IS-terroristen via Interpol.

NRK har sporet hans konvertering tilbake. Han skal ha konvertert før 2013.

Og i juni 2014 skal han være en av 386 jihadister på en treningsleir for IS nær Raqqa i Syria. De skriver også at det er han som omtales av britiske Telegraph i april 2016 som norsk helikopterpilot, da under navnet Abu Amir al-Russi.

Les også: FN dypt bekymret over meldinger om store sivile tap i Raqqa