FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Korea

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her skytes Nord-Koreas rakett mot Japan opp
FNs sikkerhetsråd fordømmer enstemmig Nord-Koreas siste rakettoppskyting. Nord-Korea varsler nye provokasjoner og sier oppskytingen bare er et forspill til å overta stillehavsøya Guam.

Sikkerhetsrådet ble tirsdag innkalt til hastemøte etter at Nord-Korea hadde prøveskutt nok en rakett. Den gikk over japansk territorium, før den landet i Stillehavet.

Rådet fordømmer i sterke ordelag prøveskytingen og gjentar sitt krav om at Pyongyang straks stanser all utvikling av atomvåpen og langtrekkende raketter.

Nye sanksjoner mot det isolerte regimet ble ikke diskutert, men Sikkerhetsrådet oppfordrer FNs medlemsland til å etterleve eksisterende sanksjoner. Disse ble skjerpet så sent som 5. august.

– Det er på høy tid at Nord-Korea innser hvilken fare de nå utsetter seg selv for, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley.

Les også:Nord-Korea avfyrte rakett mot Japan

Russland: Ekstremt bekymret for Nord-Korea

Embed: korea

– En krigsøvelse

– Den siste prøveoppskytingen er en krigsøvelse som første trinn i den militære operasjonen til den nordkoreanske hæren i Stillehavet og et betydningsfylt forspill for å kontrollere Guam, sa Nord-Koreas leder Kim Jong-un ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

President Donald Trump sier verden har hørt Nord-Koreas siste melding høyt og tydelig.

– Trusler og destabiliserende handlinger bare øker det nordkoreanske regimets isolasjon i regionen og blant alle nasjoner i verden. Alle alternativer er nå på bordet, uttaler Trump.

Les også:Tillerson roser Nord-Korea

Lover flere oppskytinger

Nordkoreanske myndigheter gjør det samtidig klart at de planlegger flere prøveoppskytinger med Stillehavet som et fremtidig mål.

Kim sa også at landet vil fortsette å følge amerikanske bevegelser før myndighetene bestemmer seg for fremtidige tiltak.

Denne siste oppskytingen blir tolket som et forsøk fra Nord-Korea på å vise at landet kan nå Guam, samtidig som de kan komme til å fyre av flere missiler i retning Japan.

Ifølge KCNA var prøven et svar på militærøvelsen Ulchi Freedom Guardian som USA og Sør-Korea gjennomfører denne uka. Pyongyang anser den årlige øvelsen mellom de allierte for å være invasjonstrening.

Embed: korea

Dialog

Sikkerhetsrådet understreker at det håper på en fredelig, diplomatisk og politisk løsning på striden med Nord-Korea.

Wang understreker også at alle parter har et ansvar for å redusere spenningsnivået og mener dialogen med Pyongyang må gjenopptas.

– En svært viktig del av Sikkerhetsrådet resolusjon – som rådets medlemmer også er enige om – er at vi fortsatt må holde fast ved fredelige og diplomatiske midler for å løse dette spørsmålet, sa Wang.

Artikkelen fortsetter under.

Les også:– Klar plan bak USAs Nord-Korea-utspill

Brende fordømmer Nord-Koreas seneste rakettoppskyting

VIDEO: FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Korea

Your browser doesn't support HTML5 video.

FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Korea

Kina i sentral rolle

Kina, som er Nord-Koreas viktigste handelspartner, varslet alt i februar i år midlertidig stans i import av kull fra Nord-Korea.

Tidligere i august opplyste ledelsen i Beijing også at de stanser import av sjømat og jern fra landet, i tråd med de skjerpede sanksjonene mot landet.

Utenriksminister Wang Yi opplyste tirsdag at Kina nå samarbeider med de øvrige medlemmene i Sikkerhetsrådet for å se på nye, mulige straffetiltak mot Nord-Korea.

Nødvendig svar

– På bakgrunn av den konsensus som nå råder blant Sikkerhetsrådets medlemmer, kommer vi til å utforme et nødvendig svar på den siste rakettprøveskytingen, sa Wang.

Om dette vil innebære en ytterligere skjerping av sanksjonene, er uklart.

– Dette må det i så fall bli enighet om i Sikkerhetsrådet, sa Wang.

– Vi innleder nå samtalene om neste steg, bekrefter Japans FN-ambassadør Koro Bessho.

– Verdenssamfunnet godtar ikke Nord-Koreas hensynsløse oppførsel, la han til.

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Nord-Korea har avfyrt rakett over Japan.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nord-Korea avfyrte rakett mot Japan

Fløy over Japan

Det er bare noen uker siden Sikkerhetsrådet valgte å stramme inn sanksjonene mot Nord-Korea etter flere nye prøveoppskytninger av ballistiske missiler.

Mellomdistanseraketten som ble skutt opp over Nord-Japan tirsdag, brakk i tre deler før den falt ned i Stillehavet om lag 1.200 kilometer øst for øya Hokkaido.

Les også:– Frykter at Nord-Korea utvikler hydrogenbomber

Trump: – Alle muligheter åpne

USAs president Donald Trump sier han holder alle muligheter åpne etter at Nord-Korea tirsdag morgen fyrte av en mellomdistanserakett som fløy over Japan.

– Truende og destabiliserende handlinger øker bare Nord-Koreas isolasjon i regionen og i verden, heter det i en skriftlig uttalelse fra Trump tirsdag.

Presidenten sier videre at «alle muligheter er på bordet» når det gjelder eventuelle motsvar fra USA.

– Verdenssamfunnet har mottatt Nord-Koreas siste budskap klart og tydelig. Dette regimet har vist sin forakt for sine naboer, for alle medlemslandene i FN, og for det man har som minimumsstandard for akseptabel internasjonal oppførsel, mener Trump.

I uttalelsen gjentar Trump tidligere trusler om å bruke militærmakt for å løse den pågående krisen med Nord-Korea, blant annet bruker han en dommedagsformulering om at «ild og vrede» skal regne ned over Pyongyang.

Les også:USA: Vi er ikke ute etter skifte av regime i Nord-Korea

Embed: korea