Sør-Korea simulerte tilintetgjørelse av Nord-Koreas ledelse

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sør-Korea simulerte tilintetgjørelse av Nord-Koreas ledelse Les mer Lukk

Spenningen på Koreahalvøya er nå på bristepunktet. Tirsdag gjennomførte Sør-Koreas luftvåpen en øvelse hvor målet var å tilintetgjøre Nord-Koreas ledelse.

Øvelsen ble iverksatt kort tid etter at Nord-Korea avfyrte en rakett over den japanske halvøya Hokkaido tidlig tirsdag morgen lokal tid.

Ifølge en talsmann for det sørkoreanske forsvaret ønsket presidenten å vise at landets militære styrker er i stand til å straffe Nord-Korea.

Les også:Russland: Ekstremt bekymret for Nord-Korea

Nord-Korea avfyrte rakett mot Japan

Embed: korea

Hver bombe veier 900 kilo

F-16-fly i aksjon under en tidligere øvelse i Sør-Korea. Les mer Lukk

Fire F15-jagerfly skal ha sluppet i alt åtte MK-84-bomber over et militært øvelsesområde fem timers kjøretid fra hovedstaden Seoul.

MK 84-bomben veier om lag 900 kilo og er designet til å trenge igjennom herdede mål, opplyser det amerikanske luftforsvaret til CNN.

Ifølge sørkoreanske myndigheter skal samtlige bomber ha truffet sine mål.

I en uttalelse fra forsvarsledelsen i Sør-Korea heter det at raketten som Nord-Korea skjøt opp tirsdag, fløy om lag 2.700 kilometer før den falt ned i Stillehavet. Da hadde raketten passert over Japan etter å ha blitt avfyrt fra Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

Les også:– Klar plan bak USAs Nord-Korea-utspill

– Frykter at Nord-Korea utvikler hydrogenbomber

Your browser doesn't support HTML5 video.

Neppe krig med det første, men…

«Ødelegge fiendens ledelse»

Oppskytingen har utløst svært sterke reaksjoner, og Japans statsminister har signalisert at landet ønsker et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet uttaler at «grensen er nådd».

Dette bildet er fra en øvelse i juni i år hvor to amerikanske bombefly øver sammen med to sørkoreanske F-15-fly. Les mer Lukk

– Situasjonen er på bristepunktet og nær ved å bli en full krise, sier talsmann Hua Chunying. Han ber nå alle parter om å avstå fra ytterligere provokasjoner.

Under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag sa Yoon Young-chan, talsmann for den Søkoreanske presidenten, dette:

«Sør-Korea iverksatte i dag en øvelse som skulle demonstrere landets evner til å tilintetgjøre den nordkoreanske ledelsen, hvis det skulle vise seg å være nødvendig. Øvelsen bekreftet igjen det sørkoreanske luftvåpens evne til å ødelegge fiendens ledelse i nødstilfelle».

Les også:Sør-Koreas president: – Det blir ikke krig

Nord-Korea: Vi står klare til å fyre av raketter mot USAs fastland

Embed: korea

– Krever en respons

Professor ved Pusan National University's Department of Political Science, Robert Kelly, sier til CNN at den sørkoreanske reaksjonen trolig var nøye gjennomtenkt.

– Nord-Korea kan ikke bare avfyre raketter over andre lands befolkning. Det krever en respons. Signalet man ønsker å gi må være tøft, men ikke for tøft, da ingen ønsker å bli trukket inn i krigshandlinger, påpeker Kelly.

Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov advarer på det sterkeste mot den siste utviklingen, og sier landet nå er «ekstremt bekymret».

– Vi ser en tendens til eskalering. Og vi er ekstremt bekymret for den generelle utviklingen, sier Riabkov ifølge det statlige nyhetsbyrået RIA Novosti.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer Nord-Koreas missiltest.

Norges utenriksminister Børge Brende er også urolig:

– En farlig provokasjon fra Nord-Korea, sier Brende.

Les også:Kina stanser import av sjømat og jern fra Nord-Korea

Nord-Korea: – Trump forstår ikke alvoret

Your browser doesn't support HTML5 video.

Nord-Korea avfyrte rakett mot Japan

Nord-Korea: – Rett til harde mottiltak

Nord-Korea forsvarer prøveoppskytingen med at den var svar på militærøvelsen som USA og Sør-Korea gjennomfører.

– Nå som USA åpenlyst har erklært sin fiendtlige intensjon mot Nord-Korea ved å gjennomføre felles aggressive militærøvelser til tross for gjentatte advarsler, har mitt land enhver grunn til å svare med harde mottiltak i vår rett til selvforsvar, sier Nord-Koreas FN-ambassadør Han Tae-Song.

Les også:Slik er Kim Jong-un privat: – Han er hensynsløs

Nord-Korea truer USA med atomangrep