Fabrikkeier dømt for korrupsjon etter at over 1.130 arbeidere døde i Bangladesh

Eieren av en fabrikkbygning som kollapset i Bangladesh i 2013, er dømt til tre års fengsel for korrupsjon. Over 1.130 personer mistet livet i katastrofen.

Sohel Rana ble tirsdag dømt til tre års fengsel for å ha unnlatt å erklære sin personlige formue overfor landets antikorrupsjonskommisjon. Dette tiltalepunktet var bare ett av flere som påtalemyndigheten har utarbeidet.

Ranas forsvarer Faruque Ahmed sier hans klient vil anke dommen.

– Han var i varetekt da han ble forelagt kravet om å legge fram oversikt over sin formue. Han fikk ikke tid nok i fengsel til å møte verken sin advokat eller familie, sier Ahmed.

Rana må senere svare på fire andre tiltalepunkter, blant dem drap, etter bygningskollapsen der over 1.130 personer, de fleste av dem tekstilarbeidere, mistet livet. Han og 37 medtiltalte kan bli dømt til fengsel på livstid.

Rana og 17 andre er også tiltalt for å ha brutt bygningsforskriftene da han utvidet den seks etasjer høye bygningen med tre nye etasjer. Et granskingsutvalg har konkludert med at dette var en ulovlig utbygging som førte til Rana Plaza raste sammen.

Den ni etasjer høye bygningen, som blant annet huset fem tekstilfabrikker, deriblant en fabrikk tilhørende italienske Benetton, samt et kjøpesenter, raste plutselig sammen i slutten av april 2013.

Rana ble få dager senere pågrepet idet han forsøkte å flykte fra Bangladesh til India. Sohel Rana, som har koblinger til regjeringspartiet Awami League, må også svare på anklager på et tiltalepunkt om narkotika.