Texas ruster seg for orkanen Harvey

Your browser doesn't support HTML5 video.

Orkanen Harvey nærmer seg kysten av Texas
Orkanen Harvey slår om få timer inn over kysten av Texas og innbyggerne i USAs nest største delstat forbereder seg på det verste.

Harvey ventes å bli den kraftigste orkanen som treffer USA på tolv år og kommer trolig til å nå land mellom Port O'Connor og Matagorda Bay først.

Texas-guvernør Greg Abbott ber president Donald Trump erklære orkanen som en stor katastrofe, noe som vil frigi flere økonomiske ressurser til redningsarbeidet.

Ifølge meteorologene er Harvey nå en kategori 3-orkan. Sist en så kraftig orkan traff USA, var Wilma i oktober 2005.

Ikke garantert redning

Orkanen Sandy nådde ikke kategori 3 da den rammet østkysten i 2012, men forårsaket likevel materielle skader for godt over 285 milliarder kroner.

Sju fylker på Texas' kyst har beordret evakuering av titusener av mennesker i lavtliggende områder. Fire av disse fylkene har beordret alle beboere til å evakuere og advarer alle som blir igjen om at de ikke er garantert redning.

Det nasjonale orkansenteret advarer og sier orkanen kan være livstruende når den treffer land, og at uværet den bringer med seg, kan vare i flere dager.

– Det vil bli ødeleggelser og katastrofal flom, sier seniormeteorolog David Gorham som jobber i StormGeo i Houston til TV 2.

Overvåker Harvey

Det ventes nedbørsmengder på opptil én meter så langt unna som Morgan City i Louisiana, over 640 kilometer unna der orkanen er ventet å treffe land. Meteorologene advarer mot flom og oversvømmelser.

Alle fly til og fra Corpus Christi er innstilt i påventet av orkanen, og president Donald Trump opplyser at han følger situasjonen nøye.

– Overvåker orkanen Harvey nøye og er her for å bistå, heter det i en Twitter-melding fra presidenten, som også opplyser at han har vært i kontakt med Texas-guvernør Greg Abbott og Louisiana-guvernør John Bel Edwards.

Innbyggerne langs kysten av Texas forbereder seg på det verste når orkanen Harvey slår inn over land. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk