IS hevder å stå bak moskéangrep i Kabul

Afghansk politi utenfor moskeen i Kabul som ble rammet av et selvmordsangrep under fredagsbønnen. Les mer Lukk

Minst 25 mennesker ble drept i en terroraksjon under fredagsbønnen i en sjiamuslimsk moské i Afghanistans hovedstad Kabul. IS har tatt på seg ansvaret.

Afghansk politi opplyste fredag ettermiddag at angrepet var over og ifølge en talsmann for helsedepartementet i landet, Mohammad Ismail Kawoosi, ble minst 25 mennesker drept og over 40 såret. Flere av dem var kvinner og barn.

Tallet på drepte kan komme til å stige, advarer han og viser til at de sårede ble sendt til flere ulike sykehus som det ennå ikke foreligger oversikt fra.

Det skal ha vært fire angripere og alle disse ble ifølge politiet drept.

Imam Zaman-moskeen ligger i bydelen Khair Khana og har plass til over 1.000 mennesker. Angriperne slo til midt under fredagsbønnen. En av dem utløst en sprengladning inne i moskeen og de øvrige forskanset seg i kvinnedelen av bygningen.

Brukte kniv

Ifølge øyenvitner var angriperne utstyrt med granatkastere og automatgevær, og de skal også ha gått løs på de troende med kniv.

Flere flyktet ut av vinduene da angriperne slo til, og et stort antall ambulanser fraktet utover kvelden bort sårede.

Sjiamuslimene utgjør rundt 10 prosent i Afghanistan, der flertallet er sunnimuslimer.

I juli ble 32 personer drept i et selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské i Herat vest i Afghanistan. IS påtok seg ansvaret også for dette angrepet.

Rekordmange drept

1.662 sivile ble drept og over 3.500 ble såret i voldshandlinger i Afghanistan i første halvår i år, og dette var flere enn noensinne siden FN begynte å føre statistikk i 2009.

Flertallet av de drepte ble ofre for angrep fra Taliban og IS, og hvert femte drap fant sted i hovedstaden Kabul.

Samtidig har nesten halvparten av landets 34 provinser opplevd en økning i antall drepte sivile i løpet av det siste halvåret.

Aktuelt:

56 afghanske tolker har fått komme til Norge

Trump-administrasjonen nærmer seg ny politikk for Afghanistan