Putin benåder to forræderidømte kvinner

Russlands president Vladimir Putin har benådet to kvinner som var dømt for forræderi etter å ha avslørt bevegelsene til russisk militærmateriell før krigen mellom Georgia og Russland i 2008. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Russlands president Vladimir Putin besluttet lørdag å benåde to kvinner som var fengslet for forræderi i forbindelse med den georgisk-russiske krigen i 2008.

Annik Kessian og Marina Janjgava, som bodde ved Sotsji like ved grensa mot Georgia, ble dømt etter å ha sendt tekstmeldinger om bevegelsene til russisk militærutstyr like før krigen mellom Russland og Georgia brøt ut.

I to dekreter fra presidenten, publisert på nettsiden der Russland publiserer lovlig bindende offisielle dokumenter, står det at de to har blitt benådet av Putin, som ble «ledsaget av menneskehetens prinsipper».

Dekretene vil trå i kraft ti dager etter at de ble kjent.

Les også: Putin beklager «anti-russisk hysteri» i USA

Kessian, som ble født i 1959, ble dømt til å sone åtte år i en forvaringsanstalt i august 2015. Janjgava, som ble født i 1958, ble dømt til 12 år.

Under den fem dager lange konflikten i 2008 rykket russiske styrker inn i Georgia for å støtte separatister i de georgiske regionene Sør-Ossetia og Abkhasia.

De diplomatiske relasjonene mellom landene har vært fryst etter at Kreml anerkjente uavhengigheten til de to regionene. Georgia insisterer på at de to regionene de facto er okkupert av Russland.