Forskere slår alarm om synkende sædkvalitet hos menn i mange land

Antall sædceller hos menn i mange vestlige land har blitt halvert de siste tiårene. Forskerne klarer ikke forklare hvorfor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Les mer Lukk

Antall sædceller hos menn i flere vestlige land har sunket kraftig siden 1970-tallet. Den nedadgående kurven viser ingen tegn til å flate ut, ifølge forskere.

Forskere som har vurdert resultatene av nesten 200 separate studier, sier antall sædceller hos menn fra Nord-Amerika, Europa, Australia og New Zealand ser ut til å være halvert på under 40 år, skriver BBC.

Analysen, som er utført under ledelse av forskere i Israel og USA, viser også at kurven har gått ned under hele perioden, og den viser ingen tegn til å flate ut. Spermiekonsentrasjonen, antallet sædceller per millimeter, har sunket med 52,4 prosent, ifølge forskerne.

Les også: Stoff i myk plast knyttes til dårligere sædkvalitet

Forskningsleder Hagai Levine fra Hebrew University i Jerusalem sier han er «svært bekymret» over framtida.

Enkelte eksperter er skeptiske til funnene, som er publisert i Human Reproduction Update , og mener det kan være for tidlig å konkludere.

Årsaken til reduksjonen er ikke kjent, og forskerne oppfordrer myndighetene til å undersøke hva som kan ligge bak. Det er ikke registrert noen nedgang blant menn fra Sør-Amerika, Asia og Afrika, men der er det ifølge forskerne gjennomført færre studier på temaet.

Les også: – Stoffer i solkrem og tannkrem kan ødelegge sædkvaliteten