Jemen på randen av kollaps

Et undernært barn venter på behandling ved et sykehus i Sana i Jemen. Bildet er fra januar i fjor Les mer Lukk

– Nå er det på høy tid at verdenssamfunnet bryr seg, sier FN.

– Krisen kommer ikke. Den er ikke truende, den er her allerede, på vår vakt, og vanlige folk betaler prisen, sa O'Brien, FNs under-generalsekretær for humanitære saker til FNs sikkerhetsråd igår.

– Folk i Jemen blir utsatt for deprivasjon, sykdom og død mens verden ser på. Krisen sprer seg mot "totalt sosial, økonomisk og institusjonelt sammenbrudd" i det fattige arabiske landet, tilføyde han.

Over 8000 mennesker er drept, og over to millioner er internt fordrevet, siden en Saudiledet koalisasjon lanserte en militærkampanje i mars 2015 mot iransk-allierte Houthi-opprørere, som kontrollerer hovedstaden Sanaa. Konflikten har medført kritisk matmangel for 17 millioner mennesker, hvorav syv millioner er et skritt unna hungersnød, i landet som er sterkt avhengig av matimport.

Les også: Merkel ber Saudi-Arabia stoppe Jemen-bombing

Kolera sprer seg

Siden slutten av april har et kolerautbrudd tatt livet av 500 mennesker, mens 55.206 jemenitter - en tredjedel av barna - er syke, ifølge FN. Ytterligere 150 000 tilfeller av kolera forventes i de neste seks månedene.

WHO anslår at over 300 000 kan rammes av den svært smittsomme og dødelige sykdommen, som er lett å forebygge og kurere i vår del av verden.

I hovedstaden, som nå herjes av kolera, spiser pasientene brødsmuler.

– Tid har løpt fra oss, skriver UNICEF i en uttalelse.

Les også: Jemen øverst på dagsorden når Trump møter muslimske ledere

Les også: Norge gir nye millioner til kolerabekjempelse i Jemen