– Saudi-Arabia bruker Trump for det han er verdt

Saudi-Arabias Trump triumf: Den 21 mai 2017 ble dette bildet frigitt av Saudi Press Agency. Fra venstre til høyre, Egypts president Abdel Fattah al-Sissi, Saudi kong Salman, amerikanske First Lady Melania Trump og president Donald Trump, besøkte et nytt globalt senter mot ekstremistisk ideologi, i Riyadh, Saudi Arabia.(Saudi Press Agency via AP) Les mer Lukk

Trumps første utenlandstur er en tragikomisk oppvisning i naiv ignoranse, som har fått den frie verdens fiende til å le hele veien til banken, skriver Washington Post.

– Ukens bombing i Manchester, England, var nok en grusom påminnelse om at trusselen fra radikal islamittisk terrorisme pågår for fullt ennå. President Trumps reise til Midtøsten illustrerer igjen hvordan Saudi-Arabia, som det sentrale landet for spredning av denne terrorismen, klarer å unnvike og avlede ethvert ansvar. Faktisk har Trump gitt Saudi-Arabia både fritt pass og leide i regionen.

Dette skriver den indiskfødte Fareed Zakaria i Washington Post. Han er utenrikskorrespondent for den anerkjente avisen, samt skrivende redaktør for Atlantic og forfatter av flere bøker. Av utdannelse har han en B.A. fra Yale, og en PhD fra Harvard.

– I fem tiår har Saudi-Arabia spredt sin smale, puritanske og intolerante versjon av islam, som opprinnelig ikke har vært praktisert noe annet sted i den muslimske verden. Osama bin Laden var saudi, som 15 av terroristene bak 9/11, nevner han.

Gjennom e-poster, lekket ut fra den tidligere statssekretæren Hillary Clinton, er det avslørt at saudiske myndighetene, sammen med Qatar, har hatt som formål å gi ulovlig finansiell og logistisk støtte til «Den islamske staten» og andre radikale sunni-arabiske grupper i regionen de siste årene.

Saudi-statsborgere utgjør den nest største gruppen utenlandske krigere i den islamske staten, samt i de største terroristgruppene i irakiske operasjoner. Det saudiarabiske riket står også i en spesiell allianse med al-Qaida i Jemen, skriver Zakaria.

Les også: Jemen øverst på dagsorden når Trump møter muslimske ledere

Naive Trump

Under valgkampen var det ingen tvil om hvor Trump stod i forhold til islam og muslimer generelt, som han ønsket å nekte innreise til USA, fordi han mente de var trojanske hester for islam. Nå har han danset sverddansen med Saudi-Arabias herskere, og signert en rekordstor avtale om levering av militært materiell. Alt for å støtte Saudi-Arabia i «kampen mot terrorisme», som fra saudiarabisk side betyr å nedkjempe erkefienden Iran.

«Den islamske staten» henter ideologi fra Saudi-Arabias Wahabi-versjon av islam. Imamen til Saudi-Arabias største moskè, innrømmet ifjor at IS bruker "våre egne prinsipper,som finnes i våre bøker. Vi følger den samme tanken, men bruker den på en raffinert måte. Inntil den islamske staten kunne skrive sine egne lærebøker, vedtok de den saudiske læreplanen som sin egen».

Saudiarabiske penger forvandler nå europeisk islam. Lekkede tyske etterretningsrapporter viser at veldedige organisasjoner, som er nært forbundet med regjeringskontorene i Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar, finansierer moskeer, skoler og imamer i Tyskland, for å formidle en fundamentalistisk og intolerant versjon av islam. Det samme gjelder i en rekke andre land over hele verden.

Trumps tale om islam var nyansert, og viste empati for de muslimske ofrene for jihadistisk terrorisme. De utgjør så mye som 95 prosent av totalen. «Ingen diskusjon om hvordan vi kan utslette denne trusselen, ville være komplett uten å nevne regjeringen som gir dem en sikker havn, økonomisk støtte og den sosiale status som kreves for rekruttering», sa han.

Men, Trump snakket ikke om vertskapet Saudi-Arabia, men om Iran.

– Iran er riktignok en destabiliserende kraft i Midtøsten, og støtter noen svært dårlige aktører, men det er vilt unøyaktig å beskrive dem som kilden til jihadistisk terror. Ifølge en analyse av Global Terrorism Database av Leif fra King's College London, står den islamske staten, al-Qaida og andre sunni-jihadister for over 94 prosent av dødsfallene forårsaket av islamsk terrorisme siden 2001. Iran kjemper mot disse gruppene, ikke med dem. Nesten hvert terrorangrep i Vesten har hatt en forbindelse til Saudi-Arabia. Nesten ingen har vært knyttet til Iran, skriver Zakaria.

Les også: Tysk utenriksminister anklager Trump for å ha svekket Vesten

Lot seg blende

Trump har nå vedtatt den saudiske linjen mot terrorisme, som avleder enhver skyld fra dem selv, for å omdirigere den til Iran.

Saudierne klarte å avlede Trumps uerfarne forhandlerne, ved å trekke oppmerksomheten til våpenavtaler og donasjoner til et Verdensbankfond som Ivanka Trump frontet. Dette til tross for at Trump skrev følgende i et Facebook-innlegg i 2016, "Saudi-Arabia, sammen med en rekke land som vil ha kvinner som slaver og drepe homofile, har gitt penger til Clinton-stiftelsen. Hillary må returnere alle pengene fra slike land!"

– USA har nå registrert seg for Saudi-Arabias utenrikspolitikk, hvilket er en serie med ubarmhjertige slag mot sjiaer og deres allierte i hele Midtøsten. Det vil legge Washington i en uendelig sekterisk kamp, fyre opp under regional ustabilitet og komplisere båndene med land som Irak. Men viktigst av alt, det vil ikke gjøre noe for å takle den direkte og løpende trusselen mot amerikanere, som er jihadistisk terrorisme. Jeg trodde at Trumps utenrikspolitikk skulle sette Amerika først, ikke Saudi-Arabia, avslutter Zakaria.