Soldater tiltalt for å ha voldtatt hjelpearbeidere i Sør-Sudan

13 regjeringssoldater i Sør-Sudan måtte tirsdag møte i retten, tiltalt for drap på en lokal journalist og for å ha voldtatt fem utenlandske hjelpearbeidere. Les mer Lukk

13 regjeringssoldater står nå for retten i Sør-Sudan, tiltalt for å ha drept en journalist og voldtatt fem utenlandske hjelpearbeidere.

Drapet og overgrepene fant sted da soldatene stormet et hotellkompleks i Juba i juli i fjor, der det bodde rundt 50 lokale og utenlandske hjelpearbeidere.

Den sørsudanske journalisten John Gatluak befant seg også på hotellet og ble skutt og drept.

Mellom 50 og 100 regjeringssoldater deltok i angrepet, som pågikk i flere timer. Hjelpearbeiderne ble banket opp, fem kvinner ble voldtatt, en amerikansk statsborger ble skutt og store verdier ble ødelagt og plyndret.

Les også: FN: Sivile drept i Sør-Sudan og jenter voldtatt foran familiene

Hjelpearbeiderne og hotellets ansatte forsøkte desperat å tilkalle hjelp mens angrepet pågikk, blant annet fra FNs fredsbevarende styrke som befant seg bare en drøy kilometer unna. Svaret de fikk var at styrken var opptatt med andre oppgaver.

En senere gransking resulterte i at sjefen for fredsstyrken, kenyaneren Johnson Mogoa Kimani Ondieki, fikk sparken med øyeblikkelig virkning.

Tirsdag ble rettssaken mot 13 regjeringssoldater innledet, men den ble utsatt kort tid etter fordi aktor ikke kunne legge fram en fullverdig tiltalebeslutning.

Les også: Seks hjelpearbeidere drept i Sør-Sudan