Ecuadors president gir Assange fortsatt tak over hodet

Julian Assange hilser sine støttespillere fra den ecuadorianske ambassaden i London fredag 19. mai. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Ecuadors nyvalgte president kritiserer WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange for å være en hacker, men sier han kan få bli på Ecuadors ambassade i London.

President Lenin Moreno har tidligere gitt klar beskjed til Assange om at han skal holde seg unna ecuadoriansk politikk og avstå fra å tvitre politiske meldinger, slik Assange blant annet gjorde da Moreno vant valget. Moreno har vært mer kritisk enn sin forgjenger, Rafael Correa, som sa det var Ecuadors plikt å gi Assange asyl på ambassaden, der han nå har vært siden 2012.

– Assange er en hacker. Det er noe vi er imot og som jeg personlig tar avstand fra. Men jeg respekterer situasjonen han befinner seg i, fanget i Ecuadors ambassade i London, sa Moreno mandag.

Tidligere denne måneden droppet svensk påtalemyndighet de sju år gamle voldtektsanklagene mot Assange og trakk tilbake den europeiske arrestordren som førte til at han i utgangspunktet flyktet til ambassaden og ba om asyl. Britisk politi har fremdeles planer om å arrestere ham hvis han setter foten utenfor ambassaden, fordi han brøt reglene for prøveløslatelsen sin i 2012.

Assange har hele tiden hevdet sin uskyld og sier at å overgi seg til svenske myndigheter ville ført til utlevering til USA, der han er ettersøkt for å ha offentliggjorde store mengder hemmeligstemplede militære og diplomatiske dokumenter.