Tysk utenriksminister anklager Trump for å ha svekket Vesten

Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel og statsminister Angela Merkel under et regjeringsmøte i Berlin tidligere i mai. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel mener at Donald Trump fører en politikk som går på tvers av EUs interesser, og som svekker Vesten.

Han stempler også Trumps politikk som kortsiktig.

– Alle som akselererer klimaendringene ved å svekke miljøvernet, som selger mer våpen i konfliktområder, og som ikke ønsker en politisk løsning på religiøse konflikter, setter freden i Europa i fare, sier Gabriel.

– Den kortsiktige politikken til den amerikanske regjeringen går imot EUs interesser, fastslår Gabriel, som også mener at «Vesten er blitt mindre, og i hvert fall svakere».

Les også: Merkel: - Europeerne må ta sin skjebne i egne hender

Uttalelsen kommer dagen etter at statsminister Angela Merkel holdt en tale der hun sa at Europa ikke lenger kan stole på gamle allianser og derfor må ta skjebnen i egne hender.

Merkels uttalelse blir tolket som et knallhardt oppgjør med Trump, som i uken som gikk var på sitt første Europa-besøk som amerikansk president. Her havnet han på kollisjonskurs med andre vestlige ledere under både G7-møtet på Sicilia og NATO-toppmøtet i Brussel.

Les også: Storbritannia lover å være pålitelig partner for Merkel