FN fordømmer Hamas for festlig henrettelse av tre palestinere i Gaza

HENRETTET I GAZA: En ambulanse som skal ha likene til tre menn som ble henrettet av Hamas-myndighetene, forlot i går hovedpolitistasjonen i Gaza. Les mer Lukk

FNs høykommissær er opprørt over at Hamas torsdag henrettet tre menn og gjorde hendelsen til en offentlig, festlig begivenhet.

Det er ikke bare Israel som tar livet av palestinere:

Skjærtorsdag ble tre menn henrettet av Hamas, anklaget for å ha drept Hamas-lederen Mazen Al Faqhaa 24. mars, og samarbeid med fienden.

De tre palestinerne, hvorav to var sivile, ble stilt for en såkalt militær feltrett og dømt skyldige.

FNs Høykommissær for menneskerettigheter fordømmer henrettelsene og syns det er ekstra opprørende at Hamas gjorde henrettelsen til en offentlig og festlig hendelse, heter det i en pressemelding.

Ifølge Høykommissæren bryter henrettelsene med en rekke lover:

De oppfyller ikke de strenge betingelsene for dødsdommer i internasjonal rett. Rettssaken tilfredsstiller ikke kravene til en rettferdig prøving og de dømte fikk ingen rett til appell eller å søke om nåde.

Det er også feil at en militær domstol dømmer sivile.

Artikkel 109 i palestinsk lov krever at palestinernes president Mahmoud Abbas godkjenner dødsdommer, noe som også ble oversett.

I likhet med USA og andre land tyr også palestinerne til utstrakt bruk av dødsdommer.

Ifølge Høykommissæren har Hamas siden de vant valget i Gaza i 2007, utført 28 henrettelser. Ni av dem har skjedd i løpet av de siste 12 månedene.

Les også: Hamas med nytt og mildere program - Israel ser ingen endring