Pågrepet i Trondheim:

Svensk kvinne tiltalt for drap på far og ektemann

Sommerstedet utanfor Arboga der den svenske kvinnen er mistenkt for å ha drept sin ektemann og far med ett års mellomrom. Foto: TT / NTB scanpix Les mer Lukk

En svensk kvinne er tiltalt for å ha drept både sin ektemann og sin far, med ett års mellomrom, ved et idyllisk sommersted utenfor Arboga.

Fredag la svensk påtalemyndighet fram tiltalebeslutningen mot den 42 år kvinnen fra Eskilstuna og hennes langt yngre afghanske ekskjæreste. Begge har sittet varetektsfengslet siden september i fjor etter å ha blitt pågrepet i Trondheim i slutten av august.

Saken omfatter også grovt bedrageri, bestikkelser og trusler. I tillegg er kvinnen tiltalt for drapsforsøk på sin mor.

Saken har fått navnet «sommarstugemorden» i Sverige, siden drapene fant sted ved et sommerhus utenfor Arboga.

Les også: Knyttes til syv drapssaker

Tidligere ustraffet

Den 42 år gamle kvinnen er seksbarnsmor, utdannet sosionom og tidligere ustraffet.

Kvinnens tidligere kjæreste kom til Sverige fra Iran høsten 2015. I tiltalen går det fram at det er mistanke om at afghaneren er betydelig eldre enn 19 år, som han selv har oppgitt.

– Vi mener han er 25 år, sa statsadvokat Johan Fahlander på en pressekonferanse i Västerås fredag formiddag.

Aktoratet mener at kvinnen trolig hadde økonomiske motiver.

– Mye i denne saken taler for at motivet er penger. Det kan også være sjalusi og uenighet, sier Fahlander.

Les også: Fikk åpne ektemannens grav

Tilsto å ha holdt kniven

Afghaneren har tilstått at han holdt kniven da kvinnens far ble drept og moren hennes alvorlig skadd i august i fjor. Ett år tidligere ble kvinnens ektemann funnet druknet i en innsjø i nærheten. Da var afghaneren ennå ikke kommet til Sverige.

Ifølge tiltalen ble ektemannen druknet av sin fraseparerte kone. Hun skal ha handlet enten alene eller sammen med noen andre.

Til en tidligere ektefelle skal mannen ha fortalt at han hadde forlatt 42-åringen og at hun ikke klarte seg økonomisk på sin lønn.

Les også: Pågrepet i Trondheim

Livsforsikring

Kvinnen er også tiltalt for en rekke andre lovbrudd: Grov forsikringssvindel etter ektemannens død, forsøk på bestikkelser og trusler mot offentlige tjenestemenn.

Mindre en måned etter ektemannens død forsøkte kvinnen å få utbetalt mannens livsforsikring, som hun selv hadde tegnet i hans navn.

Ved to anledninger i november forsøkte hun å bestikke en fengselsbetjent med 5.000 kroner for å få vedkommende til å poste et brev uten at brevet først ble gjennomlest. I forbindelse med politiavhør skal kvinnen også ha sagt til to avhørsledere at hun skulle mishandle dem eller få dem mishandlet.

Svært uvanlig

Påtalemyndigheten mener kvinnen ga kniven til sin daværende kjæreste. Hun skal også ha kjørt ham fram og tilbake til hytta.

Saken er spesiell på mange måter. Det er uvanlig at kvinner mistenkes for dødelig vold, og enda mer uvanlig at det dreier seg om oppfordring til drap.

Bare en håndfull personer er dømt for oppfordring til drap de siste 25 årene i Sverige, der Knutby-pastoren Helge Fossmo er den mest kjente.

Å bevise at noen har oppfordret til drap er vanskelig ettersom aktoratet har bevisbyrden, og den tiltalte både kan forbli taus, lyve eller skylde på andre.

Psykisk lidelse?

Kvinner som dreper, har ofte tunge psykososiale problemer, men det ser ikke ut til å være tilfellet i denne saken, ifølge den første rettspsykiatriske vurderingen.

Ansvarlig lege mistenker imidlertid at 42-åringen kan ha en alvorlig psykisk forstyrrelse som bør undersøkes ytterligere.

Ingen har erkjent drapet på ektemannen. En 25-årig mann som tidligere var mistenkt for innblanding, nekter, og er ikke nevnt i saken som går for Västmanlands tingrett.