Selvskryt har preget Trumps første 100 dager som president

Lørdag er det 100 dager siden Donald Trump ble president. Han kommer ikke bare godt fra en analyse av resultatene. Les mer Lukk

Donald Trump hevder å ha utrettet mer i løpet av sine 100 første dager, enn noen amerikansk president før ham. Det får historikere til å trekke på smilebåndet.

Kritikerne, og dem er det mange av både i USA og internasjonalt, viser til at Trump har brutt en rekke av løftene han ga i valgkampen, og at han har mislyktes med å sette andre løfter ut i livet.

Andre er mer bekymret over av at Trump framstår som høyst uberegnelig i utenrikspolitikken, der selvskryt er lite egnet til å løse konflikter.

Store ord

Det har ikke vært mangel på store ord og svulstige formuleringer i løpet av Trumps 100 første dager i Det hvite hus, noe de rundt 1.000 Twitter-meldingene hans vitner om. Mange av dem har inneholdt skjellsord og flust med utropstegn.

Etablerte medier har Trump derimot et svært anstrengt forhold til. Kritiske spørsmål og pinlige avsløringer avfeier han som «fake news» og «fake media».

«Show off»

Medier som Washington Post og Associated Press har svart med å fingranske alt han gjør og konkluderer med at det er langt mindre enn lovet.

Les også: Trump vil kutte bedriftskatten til 15 prosent

Washington Post konstaterer at Trump ikke engang har forsøkt å oppfylle 60 prosent av løftene han ga i valgkampen og mener at han hittil bare har fått ubetydelige lovendringer gjennom i Kongressen.

– Det er mye «show off», sier professor Cristian Rodríguez ved Yale-universitetet til The Guardian.

Havarerte

Trumps forsøk på å gravlegge Barack Obamas helsereform havarerte i Kongressen, og de betydelige skattelettelser han lovet er langt fra vedtatt.

Les også: Trump håner diktatoren: – Ikke så mektig som han tror

Forsøket hans på å nekte personer fra flere muslimske land innreise, har strandet i rettsvesenet, og det samme gjorde denne uka forsøket hans på å straffe byer med et mer liberalt syn på innvandring enn ham selv.

Ikke én eneste meter av Trumps mye omtalte mur mot Mexico er heller bygd.

Full gass

I klima- og energispørsmål har Trump derimot delvis gjort som lovet, selv om han ikke har gjort alvor av trusselen om å trekke USA fra Parisavtalen.

Nå heter det at USA vil reforhandle avtalen, selv om det er høyst uklart hvordan dette skal skje.

USA vil uansett neppe kunne leve opp til sine forpliktelsene i Parisavtalen, ettersom Trump har gitt full gass og slått en strek over mange av Barack Obamas tiltak for å begrense utslippene av skadelige klimagasser.

Trump har åpnet for flere omstridte oljeprosjekter og har også gitt kullindustrien i landet grønt lys.

Styrtrike

Trump lovet i valgkampen å renske opp blant lobbyister og særinteresser i Washington. Sin egen administrasjon har han imidlertid fylt opp med styrtrike forretningsfolk, som mange mistenker er mer opptatt av egne investeringer og interesser enn folkets beste.

Les også: – Sliter med uvanlig mange begynnerproblemer

Av de mer kuriøse valgløftene Trump har brutt, er forsikringen om at han i motsetning til sin forgjenger slett ikke ville bruke mye tid på golfbanen.

CNN har faktasjekket påstanden og fant at Trump har funnet tid til 16 runder med golf i løpet av sine første 100 dager ved makten. Barack Obama spilte til sammenligning golf én gang i samme periode.