Trump håner diktatoren: – Ikke så mektig som han tror
President Donald Trump og hans republikanske administrasjon har varslet kutt i bevilgninger til forskning, noe som skaper bekymring blant tilhengere av vitenskap og forskning. Foto: AP / NTB scanpix Les mer Lukk
De siste ukene har retorikken mellom USA og Nord-Korea hardnet kraftig til.
For noen dager siden kom det nordkoreanske regimets partiavis, Rodong Sinmun, med nye og alvorlige trusler mot USA.
«Vårt supermektige forebyggende angrep vil fullstendig og umiddelbart utslette de amerikanske imperialistenes invasjonsstyrker i Sør-Korea og dets omkringliggende områder, samt det amerikanske fastlandet, og redusere dem til aske,» heter det i avisen.
Les også: Amerikansk atomubåt anløper sørkoreansk havn
«Under huden»
SELVSIKKER: Kim Jong Un vinket til sitt underkuete folk under en militærparade i Pyongyang.Foto: Wong Maye-e / AP Les mer Lukk
Samtidig som USAs krigsflåte fortsetter i retning Korea-halvøya, varsler Nord-Korea at de er rede for et atomangrep ved tegn på amerikansk provokasjon. På mandag snakket president Donald Trump med flere konservative medier på en konferanse.
Under samtalene skal han ha kommet med et stikk mot Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.
– Jeg er ikke så sikker på at han er så mektig som han tror han er. Jeg er ikke sikker på det i det hele tatt, sa Trump ifølge CNN.
Eksperter kanalen har snakket med mener uttalelsene vil «komme under huden» på diktatoren.
Les også: Xi ber Trump trå varsomt overfor Nord-Korea
Frykter militært angrep
Onsdag har Senatet blitt kalt inn til møte i Det hvite hus om situasjonen med Nord-Norea.
Stein Tønnesson, seniorforsker ved Institutt for fredsforskning, mener det er mye som kan komme ut av møtet.
– Det kan være at han har funnet et grunnlag for en avtale om forhandlinger med Nord-Korea og vil informere Senatet om hvorfor det med Kinas hjelp bør inngås en slik avtale. Trump har tidligere uttalt at han er villig til å forhandle med Nord-Korea, og det er dette Kina hele tiden har argumentert for, sier Tønnesson til VG, og fortsetter:
– Den andre muligheten man frykter er at USA skulle finne på å gå til et militært angrep mot Nord-Korea, sier han.
Ble ekskludert
Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel hadde mandag en hastesamtale om situasjonen rundt Nord-Korea, og i helga har presidenten hatt tilsvarende samtaler med Kinas president Xi Jinping og Japans statsminister Shinzo Abe.
PROVOKASJON: Atomubåten USS Michigan ankommer Sør-Korea og kan bli sett på som en ytterligerer provokasjon mot Nord-Korea. Foto: Jo Jung-ho / Yonhap / AP / NTB scanpix Les mer Lukk
Et land Trump ikke holdt samtaler med var Sør-Korea, et land som lever i frykt for hva naboen i nord kan finne på.
– Sør-Korea skulle aldri ha blitt ekskludert fra slike avgjørende og viktige diskusjoner, spesielt siden dette dreier seg om vår nasjons skjebne, skriver den sørkoreanske avisen Joongang Daily på lederplass.
Les også: Det hvite hus kaller inn til Nord-Korea-briefing
– Bensin på bål
Utenriksminister i Sør-Korea, Song Min-soon, advarer USA mot å marginalisere Sør-Korea.
– Washington sprer usikkerhet og heller bensin på alle potensielle bål. Hvis dette fortsetter, kan det være alvorlig. Ikke bare for en anti-amerikansk oppblomstring, men for selve alliansen mellom USA og Sør-Korea, sier Min-soon i ifølge Financial Times.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley understreker at USA og det internasjonale samfunnet kun vil legge press på Nord-Korea for å få dem til å avslutte rakettoppskytinger og prøvesprenginger, og at sanksjoner ikke er et forsøk på å yppe til slagsmål med landets leder Kim Jong-un.
– Vi kommer ikke til å foreta oss noe med mindre han gir oss grunn til å gjøre det, sier Haley.