USA utplasserer F-35A jagerfly på grensen til Russland

F-35A jagerfly fra US Air Force utplasseres i stor grad i Europa mot den russiske grensen. Les mer Lukk

US Air Force sender sine nyeste jagerfly til den russiske grensen, som en del av en avtale etter at Russland annekterte Krim fra Ukraina i 2014, sier amerikanske myndigheter til CNN.

Jagerfly av typen F-35A Stealth Joint Strike Fighters vil fly fra Storbritannia via NATO-allierte Estland de neste dagene, melder myndighetene.

Den tidligere sovjetiske republikken Estland deler en nesten 322 kilometer lang grenselinje med Russland, melder CNN.

Det vil også bli utplassert F 35 fly i Romania, som også er NATO-medlem, og en tidligere Sovjetalliert via Warszawapakten, ifølge statlige amerikanske kilder.

Både Estland og Romania frykter russisk aggresjon, som følge av Moskvas annektering av Krim. Den offisielle kilden forteller CNN at utplasseringen av F-35A i Europa er en del av det europeiske sikkerhetsinitiativet, i kjølvannet av annekteringen.

«The European Reassurance Initiative» hadde et budsjett på 789 mill USD i 2016,men har økt til betydelige 3,4 milliarder USD i 2017 for å styrke amerikansk tilstedeværelse i Europa etter flere tiår med tilbaketrekking.

Les også: Avis: – Kina og Russland sender marineskip for å overvåke USAs hangarskip nær Nord-Korea

NATO øker nærværet i Svartehavet

Embed: f-35

Russland føler seg truet

Utplasseringen av F-35 flyene er de siste i en rekke av US Air Force jagerfly, som nå sendes til Europa, Tidligere er F-22, F-16, F-15 og A-10 utplassert.

Programmet inkluderer også tusener av bakkemannskap i Europa, inkludert US Army Armored Combat Brigade Team, som ble sendt til Polen med store fanfarer i januar.

En talsmann for russiske myndigheter kaller utplasseringene «en trussel mot oss».

«Dette er en aksjon som truer våre interesser, og vår sikkerhet», sier Dmitry Peskov som talsmann for Kreml.

Les også: Tillerson: – Forholdet mellom USA og Russland har nådd et bunnpunkt

– Urealistisk å tro at Russland vil gi opp Krim

Reaksjon på russiske fly i Alaska

Flyttingen av F-35 jagerne, hvorav åtte ankom Storbritannia 15.april fra sin base i Utah, skjedde etter at russiske bombefly ble observert langs kysten av Alaska.

Amerikanske jagerfly møtte russiske fly fire ganger i Alaskas luftvernsone for identifisering («The Alaskan Air Defense Identification Zone») forrige uke, sier amerikanske myndigheter.

Alaskas luftvernsone for identifisering er utpekt som internasjonalt luftrom, primært omringet av USA og Canada, og ment som en buffersone med mulighet for å identifisere luftfartøyer med retning mot Nord-Amerika.

Les også: Russland kritiserer USAs ja til NATO-medlemskap for Montenegro

Tillerson kritiserer russisk aggresjon i Ukraina

«En strategisk beskjed»

Selv om de russiske flyene ikke er tegn på noe militær trussel, tar amerikanske myndigheter notat av den høye frekvensen som disse flygningene har vist den siste uken.

«Det er ingen annen måte å tolke dette på, enn at det er en strategisk beskjed», sa en myndighetsperson til CNN.

Moskva har for sin del svart at de med jevne mellomrom utfører patruljeringer over nøytrale farvann i Nordpolområdet, Atlanterhavet, Stillehavet og Svartehavet, og at disse patruljeringene utføres etter internasjonale reguleringer, og med respekt for nasjonale grenser, uttalte det russiske forvarsdepartementet i en skriftlig redegjørelse.

Likeledes sier amerikanske myndigheter at utplasseringen av F-35 flyene ikke er en reaksjon på noen nylige spesifikke hendelser.

Les også: USA sender 1.000 soldater til Gotland

Löfven advarer Russland: – Det kommer til å gjøre veldig vondt