Haag-domstol bedt om å etterforske Duterte

Advokat Jude Sabio utenfor Den internasjonale straffedomstolen i Haag mandag. Foto: Mike Corder / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

En advokat på Filippinene ber Den internasjonale straffedomstolen (ICC) etterforske landets president Rodrigo Duterte for massedrap.

Bakgrunnen er Dutertes kamp mot narkotika, som har medført flere tusen utenomrettslige drap.

1.400 mennesker ble drept mens Duterte var ordfører i byen Davao, ifølge Jude Sabio, som er advokat for en mann som har tilstått å ha jobbet som Dutertes leiemorder.

Etter at Duterte ble valgt til president i fjor, skal 7.000 personer ha blitt drept. Sabio presenterte mandag anklagene mot presidenten for ICC i Haag i Nederland.

I valgkampen lovet Duterte å drepe kriminelle, og han har hevdet at han personlig drepte kriminelle da han var ordfører. Regjeringen hans avviser likevel Sabios anklager.

En talsmann for presidenten sier filippinsk politi allerede er i gang med å granske personer som mistenktes for å ha «brutt prosedyrer».

Politiet på Filippinene har tidligere erkjent at flere tusen mennesker er blitt drept i politiaksjoner rettet mot narkotikahandel. Menneskerettsgrupper mener antatte kriminelle også blir drept av borgervernsgrupper.