Syklonen Debbie etterlater seg en slagmark

Your browser doesn't support HTML5 video.

Syklonen Debbie etterlater seg en slagmark
Ødeleggelsene etter den voldsomme syklonen Debbie er store, og den har fortsatt ikke sluppet taket på Australia.

Avlinger er ødelagt, båter er skylt opp på land og 63.000 husstander og bedrifter var onsdag fortsatt strømløse. Myndighetene advarer mot kraftig regn og oversvømmelser i kjølvannet av uværet. Militæret er mobilisert for å hjelpe til med å rydde opp etter skadene.

I enkelte områder har de regnet så mye som 1.000 millimeter på bare 48 timer. Det tilsvarer like mye regn som faller på et halvt år, ifølge australsk værvarsling.

Skadd

Minst en person ble alvorlig skadd da en vegg raste sammen, og avlinger verdt rundt 7 milliarder kroner har gått tapt. Trær er rykket opp med rota, båter er slengt opp på land og tak har blåst av eller rast sammen i områder der ødeleggelsene beskrives som krigslignende.

På øya Daydream nær Great Barrier Reef meldes det om store skader, men ifølge politiet er ingen mennesker skadd. Veien ut til Airlie Beach, som er knutepunktet for reiser ut til det populære turistområdet Whitsundays, er fortsatt stengt. Det gjelder også forbindelsen til småbyene Bowden og Proserpine.

Søkte tilflukt

Samtidig er flere evakueringssentre allerede stengt, og i byen Mackay på østkysten der syklonen traff med full tyngde, går nå livet sin vante gang igjen, ifølge australske TV-kanaler.

Men titusenvis fulgte myndighetenes råd om å komme seg opp i høyden eller søkte tilflukt i sentrene før syklonen traff land.

Debbie er i kategori fire på en skala der fem er kraftigst. I tillegg til styrtregnet kom vindhastigheter på nær 75 meter per sekund i kastene. 600 kilometer av kysten i delstaten Queensland, som har fått tilnavnet "The Sunshine State" på grunn av det gode været, var erklært som faresone.