Politiet i Kongo beskylder opprørere for massedrap

Kongolesisk politi beskylder en opprørsgruppe for å ha massakrert 39 politifolk i den voldsherjede regionen Kasai. Angrepet fordømmes internasjonalt.

Politifolkene ble drept i det som omtales som et bakholdsangrep fredag. Flere av de drepte fikk hodet kuttet av, og likene ble lagt i en massegrav. Ugjerningen ble utført av tilhengere av militsleder Kamwina Nsapu, sier polititalsmann oberst Pierre-Rombaut Mwanamputu.

Angrepet skjedde rundt 75 kilometer nord for byen Tshikapa. Politifolkene kjørte i to lastebiler fra forsvaret lastet med en anselig mengde utstyr som angriperne tok, sier Mwanamputu i en uttalelse. Den nasjonale politistyrken «fordømmer sterkt denne massakren» og har innført hastetiltak for å skjerpe sikkerheten i den delen av landet, heter det videre i uttalelsen.

Fordømmer

FN, EU, Den afrikanske union og Organisasjonen av franskspråklige stater går i en felles uttalelse kraftig ut og "fordømmer denne avskyelige handlingen". De fordømmer også all annen vold og brudd på menneskerettighetene i Kasai og uttrykker sin kondolanse overfor de pårørende.

Organisasjonene er dypt bekymret for situasjonen i provinsen og ber om at en avtale fra årsskiftet implementeres i sin helhet og at dialogen mellom regjeringen og militsen fortsetter. Samtidig påpeker de at det er viktig med en troverdig etterforskning av menneskerettighetsbrudd og at de ansvarlige stilles til ansvar.

Sammenstøt

Den avsidesliggende regionen har blitt herjet av vold siden midten av august i fjor, da regjeringsstyrker drepte stamme- og militslederen Nsapu, som hadde gjort opprør mot regjeringen til president Joseph Kabila. Sammenstøtene mellom regjeringsstyrkene og militsen startet sentralt i regionen Kasai, men har siden spredd seg til to naboprovinser. Minst 400 mennesker har så langt mistet livet.

FN beskylder Kamwina Nsapu for flere overgrep og for å bruke barnesoldater. Også regjeringsstyrken får jevnlig kritikk fra FN for overdreven maktbruk mot militsen, som stort sett er bevæpnet med stokker og katapulter.