Pence blåser nytt liv i debatt om Israel-ambassade

Visepresident Pence sa til den proisraelske lobbygruppen Aipac at USA vil vurdere å flytte ambassaden i Israel til Tel Aviv. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

USAs visepresident Mike Pence sier det er en god mulighet for at landet flytter sin ambassade i Israel til Jerusalem.

Ambassaden ligger i dag i Tel Aviv, og å flytte den vil være svært kontroversielt. Både Israel og palestinerne gjør krav på Jerusalem som hovedstad, og palestinerne vil trolig se det som en anerkjennelse av byen som Israels hovedstad, melder Reuters.

– Etter tiår med prat, vil USA seriøst vurdere om vi skal flytte vår ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, sa visepresident Mike Pence til den innflytelsesrike proisraelske lobbygruppen Aipac søndag kveld. Under valgkampen sa Donald Trump flere ganger at han ville flytte ambassaden.

Mange organisasjoner og flere av USAs allierte mener det vil være risikabelt og kan føre til ytterligere spenninger i regionen.

USAs ambassadør David Friedman, som ikke har tidligere erfaring som diplomat, er sterk tilhenger av å flytte ambassaden. Trumps gamle venn og advokat har også fått oppmerksomhet for å ha sagt at USA bør investere i israelske bosetninger i områder palestinerne gjør krav på.