Dansk mann ble erklært død. Så beveget han på seg.

Illustrasjonsfoto
Nå har sykehuset politianmeldt seg selv for hendelsen.

Det var 31. januar at mannen fra Odense i Danmark ble erklært død i sitt eget hjem av en akuttlege. Mannen ble så fraktet til Odense Universitetshospital og plassert i det danskene kaller «intervallstuen».

Det melder den danske avisen EkstraBladet.

Les også: Rapport: Norge bruker mindre på helse enn andre rike land

– Hånden beveget seg

Det er her en sykepleier skal ha sett mannen bevege på hånden.

Ambulansesjef i region Sør-Danmark, Gitte Jørgensen, skriver i en intern e-post at hun ønsker å få på det rene hva som faktisk skjedde den 31. januar.

– Sykepleieren som tok imot pasienten så rykninger i mannens hånd. For å være på den sikre siden og for å unngå all tvil flyttet vi den avdøde til akuttmottaket, skriver Jørgensen i e-posten ifølge avisa.

Mannen ble så forsøkt gjenopplivet og legene som jobbet med å få liv i mannen kunne ifølge Jørgensen registrere hjerteaktivitet.

Dessverre sto mannens liv ikke til å redde.

Les også: Høie vil ha på plass elektronisk pasientvarsling

Embed: odense

Dødsfallet skal etterforskes

Om mannen virkelig var død da han ble bragt inn til sykehuset skal nå undersøkes av Styrelsen for pasientsikkerhet. Odense Universitetshospital har nemlig politianmeldt seg selv.

– Når man ligger på «intervallstuen» skal man være død. Det er man etter regelverket når alle hjerte- og lungefunksjoner har stoppet, eller om hodet er avskilt fra kroppen. Hvis man ikke er død, så skal man naturligvis ikke ligge på «intervallstuen».

– Generelt kan man si at hvis man er død, så beveger man seg ikke, og det er heller ikke noen målbar eller lyttbar hjerteaktivitet, sier Henrik L. Hansen fra Styrelsen for pasientsikkerhet til EkstraBladet.

Han påpeker at det fortsatt kan være litt elektrisk aktivitet i hjertet selv om man er erklært død.

Les også:

Åtte om dagen er aller best for hjertet

Haukeland sykehus får kritikk etter dødsfall