Sør-Korea: Nord-Korea har store lagre med kjemiske våpen

Avgangsterminalen ved den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur. Les mer Lukk

Nord-Korea har opp til 5.000 tonn kjemiske våpen, mener sørkoreanske eksperter. Blant dem er nervegiften som er ble brukt i drapet på Kim Jong-nam.

Nervegiften VX er funnet på Kim Jong-nam, som ble forgiftet på flyplassen i Kuala Lumpur, ifølge malaysisk politi. Kim var halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

I en rapport fra Sør-Korea i 2014 het det at Nord-Korea begynte å produsere kjemiske våpen på 1980-tallet og nå har åtte produksjonssteder. Lagrene består i dag av mellom 2.500 og 5.000 tonn.

– Nord-Korea har trolig store lagre med VX, som lett kan produseres i små laboratorier til en lav pris, sier analytiker Lee Il-woo ved Korea Defense Network.

Sørkoreanske eksperter mener Nord-Korea trolig også har andre nervegasser, som sarin, og biologiske våpen som miltbrann og pest.

– Det finnes mange typer nervegass. Noen, som sarin, er forholdsvis enkle å produsere. VX er mer komplisert. Det er fullt mulig å lage VX i små eller større mengder hvis man har en kjemisk industri eller dyktige kjemikere, men det forutsetter at man får tak i nøkkelkjemikalier som trengs i produksjonen, sierPål Aas, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), til NTB.

Vanskelig å vite

VX er underlagt FNs kjemivåpenkonvensjon. OPCW (Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen) har som oppgave å passe på at verdenssamfunnet etterlever konvensjonen. Kun tre land står utenfor konvensjonen – Nord-Korea, Egypt og Sør-Sudan.

– Vi vet ikke om Nord-Korea har kjemiske våpen, for landet er ikke medlem av kjemivåpenkonvensjonen. OPCW har et veldig strengt inspeksjonsregime som de 192 medlemslandene er underlagt, sier Aas.

Dersom Kim-saken blir bekreftet, vil det være første gang i verden at VX er blitt brukt i et drap, påpeker Cindy Vestergaard, ekspert på kjemiske våpen ved Stimson Center, til BBC.

Giftigste av alle

Det fullstendige kjemiske navnet på VX er S-2 diisopropylaminoetyl metylfosfonotiolat. VX er en klar, lett gulaktig, oljelignende væske, uten smak og lukt.

– Nervegasser har svært ulik giftighet. VX er den giftigste. Det som gjør VX spesiell er at den er lite flyktig, det vil si at den fordamper veldig lite. Derfor egner den seg egentlig veldig godt for eksponering på hud. Når den først er eksponert på hud, absorberes den relativt raskt av kroppen. Hvor raskt avhenger av dosen som påføres. Med dødelig dose snakker vi om en størrelse som et knappenålshode, kanskje 5–10 milligram. Svært små mengder gir dødelig effekt, sier Aas.

Eksponeringsrisiko

Kim ble påført VX i flyplassens terminalbygning, mens han sto blant andre reisende. Trolig ble det gjort med spray eller et tøystykke.

– Hvis VX er påført i en liten mengde på huden ved hjelp av for eksempel en klut, vil eksponeringsområdet på flyplassen være lite. VX har en oljeaktig konsistens, er lite flyktig og fordamper lite. Hvis det ligger igjen en flekk eller to, er det derfor viktig å få destruert tøystykket og renset området det ble funnet på, sier Aas.

Politisjef Khalid Abu Bakar opplyste fredag at stedet skal desinfiseres, elleve dager etter angrepet, men arbeidet er ennå ikke igangsatt.

Det har ikke meldt at andre reisende er blitt syke, men den ene av de to kvinnene som er pågrepet og mistenkt for å ha utført angrepet, ble syk og kastet opp i etterkant.

Det antas at VX har blitt fraktet inn i Malaysia, og politiet ønsker å avhøre en nordkoreansk diplomat og en ansatt i et nordkoreansk flyselskap.