Trump-regjeringen dypt bekymret over Ukraina-kamper

Myndighetene i USA uttrykker dyp bekymring over oppblussingen av kamper i Øst-Ukraina, og oppfordrer partene til å gå med på umiddelbar våpenhvile.

Byen Avdiivka i Øst-Ukraina er regjeringskontrollert, men omringet av prorussiske separatister. De siste dagene har kampene blusset opp, og ukrainske myndigheter har begynt planlegging for å evakuere tusenvis av innbyggere.

-Kampene har ført til flere titall militære ukrainske ofre og ti sivile ofre. I tillegg er 17.000 sivile, blant dem 2.500 barn, uten vann, varme og elektrisitet, sier fungerende talsmann for amerikansk UD, Mark Toner.

-For å avverge en større humanitær krise, tar vi til orde for en umiddelbar, gjennomførbar våpenhvile og full og uhindret tilgang for observatører fra OSSE, legger han til.

Amerikansk UD er fortsatt i en overgangsfase, ettersom president Donald Trumps nominerte utenriksminister Rex Tillerson ennå ikke har blitt godkjent i Senatet.

EU, Tyskland og Europarådet har også uttrykt dyp bekymring over utviklingen. Russiske myndigheter har også gitt uttrykk for bekymring, men mener ukrainske styrker startet kampene.