Ingen større uregelmessigheter i valget i Haiti

Valgdeltakelsen var betydelig høyere på landsbygda enn i byene, da haitierne nok en gang gikk til stemmeurnene i helgen. Foto: David McFadden / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Valget i Haiti sist helg ble gjennomført uten større uregelmessigheter, men oppmøtet var skuffende, ifølge valgobservatørene.

Søndag var den fjerde valgdagen i det karibiske landet det siste halvannet året. Det markerte slutten på et smertefullt valgmaraton som ble utløst av en politisk krise i oktober 2015. Da ble resultatet i presidentvalget annullert på grunn av omfattende valgfusk.

Først i november ble det holdt nytt presidentvalg med et oppmøte på bare 21 prosent. Denne helgen var det lokalvalg og valg på ni plasser i nasjonalforsamlingen.

–Valget ble gjennomført med tilfredsstillende sikkerhet og organisasjon, til tross for enkelte uregelmessigheter og voldsepisoder, sier Rosny Desroches i observatørkorpset. Han forteller at de 904 observatørene fortalte om større oppmøte på landsbygda, men halvtomme valglokaler i byene, særlig i hovedstaden Port-au-Prince og omegn.

Gruppen anslår at oppmøtet var på 26,1 prosent av alle registrerte velgere. På landet var oppmøtet rundt 30 prosent, mens det var nede i 17 prosent i urbane strøk. Bare rundt 7 prosent av velgerne i hovedstaden stemte.