Trump tas til retten av delstaten Washington

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trump tas til retten av delstaten Washington
Den amerikanske delstaten Washington har levert inn et søksmål mot president Donald Trumps administrasjon. Årsaken er innreiseforbudet som er rettet mot sju utvalgte land.

Delstatens generaladvokat Bob Ferguson hevder Trumps politikk er grunnlovsstridig og mener at presidentordren må erklæres ugyldig.

– Ingen er hevet over loven – heller ikke presidenten. I rettssalen er det ikke de som roper høyest som seirer. Det er grunnloven, sier Ferguson.

Søksmålet retter seg mot Trump og andre i hans administrasjon, samt det amerikanske sikkerhetsdepartementet. I søksmålet bes det om en høring innen to uker.

Det nye innreiseforbudet forbyr blant annet innreise for mennesker fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen i 90 dager.

Les også: Justisministre i 16 delstater fordømmer Trump-ordre

Trump avfeier kritikken – advares om konsekvenser

Embed: trump

To regler kuttes for hver som innføres

For hver nye regel myndighetene innfører, må to tidligere regler avskaffes. Det er innholdet i en ny presidentordre som har som mål å lette forholdene for amerikanske bedrifter.

USAs president Donald Trump har fått gjennomgå for sine nye innreiserestriksjoner. Nå går saken til rettet. Les mer Lukk

President Donald Trump skrev under på ordren mandag. Han lovet under valgkampen å legge fram et slikt direktiv.

– Vi kvitter oss med regler og forskrifter i stor skala, kanskje så mye som 75 prosent, sier Trump. Han mener dette vil redusere de statlige reguleringenes «ødeleggende økonomiske virkninger».

Presidentordren gjør imidlertid ingenting med de reglene som er på plass fra før, men er bare fokusert på innføringen av nye statlige reguleringer. Ordren omfatter også en formulering om kostnader, og setter en grense for hvor store utgifter ferske regler kan innebære årlig.

Les også: Brende kaller Trumps flyktningpolitikk «sterkt beklagelig»

Trump med harde flyktningtiltak og omlegging av militæret

Embed: trump

«Absurd og i strid med loven»

Lederen for Union of Concerned Scientists, Ken Kimmel, kaller ordren absurd og sier den sannsynligvis er i strid med loven.

– Hvis for eksempel miljøetaten EPA vil innføre en ny regel for å beskytte barn fra kvikksølvforgiftning, vil den da måtte kvitte seg med to andre, vitenskapelig baserte regler? Som for eksempel regler for å begrense bly i drikkevann eller forurensing fra skolebusser?

Teksten i ordren nevner ikke spesifikt at det er regelverket knyttet til bedrifter den handler om. Bare regler knyttet til forsvar, nasjonal sikkerhet og personalsaker er unntatt.

Les også: Hollande: – Europa må stå sammen mot Trump

Røde Kors: – Uakseptable signaler fra Trump