Sikkerheten skjerpet etter angrepet i Quebec

Én person er foreløpig pågrepet, mistenkt for søndagens angrep på en moské i Quebec. Fortsatt er motivet for angrepet, som kostet seks mennesker livet, ukjent.

Mandag opplyste politiet at to personer var pågrepet og mistenkt. Senere samme kveld ble statusen til den ene oppgitt som vitne.

Canadiske myndigheter sier at trusselen er «under kontroll». Samtidig er sikkerheten skjerpet rundt andre religiøse samlingssteder i Quebec, ifølge BBC.

Begge de to som var i politiets søkelys mandag er canadiske statsborgere bosatt i Quebec, uten tidligere rulleblad. Mandag kveld satt de i avhør, men politiet har så langt ikke ville kommentere mulig motiv, skriver USA Today.

Embed: quebec

Trudeau: – Et terrorangrep

Den ene personen ble pågrepet nær moskeen. Den andre meldte seg selv og ventet på politiet ved broen til Île d'Orléans. Det ble funnet minst ett våpen i bilen hans, ifølge Radio-Canada.

Moskeen er én av seks i Quebec by og har rundt 5.000 medlemmer. Canadas statsminister Justin Trudeau er klar på at udåden må regnes som en terrorhandling.

– Vi fordømmer denne terrorhandlingen mot muslimer, sa han i en uttalelse etter angrepet søndag kveld lokal tid. Han slo også fast at landet står sammen med de én million muslimene som bor i landet.

Flere titall mennesker var samlet til bønn i moskeen da angrepet skjedde. Angriperne tok seg inn i den delen av moskeen der mennene ba, ifølge The Telegraph. For fem av de sårede var tilstanden kritisk mandag kveld.

Reaksjoner verden over

Ledere fra hele verden, deriblant USAs president Donald Trump, har ringt Trudeau og kondolert etter angrep. Det sunnimuslimske lærestedet Al-Azhar er også blant dem som fordømmer volden.

– Disse avskyelige handlingene fører til spredning av splittelse, hat og rasisme. Blodsutgytelse er forbudt i alle religioner, og er heller ikke i tråd med internasjonal rett og menneskelige verdier, skriver lærestedet i sin reaksjon.

Angrepet i Canada har også blitt fordømt fra norsk hold, både fra utenriksminister Børge Brende (H) og NATO-sjef Jens Stoltenberg.

– Mine tanker er med ofrene, deres familier og alle canadiere, skriver Brende på Twitter.

Embed: canada