Menneskerettsgrupper tar Trumps innreiseforbud for flyktninger til retten

Donald Trumps presidentordre om innreiseforbud for flyktninger til USA får menneskerettighetsorganisasjoner til å reagere sterkt. Foto: AP / NTB scanpix. Les mer Lukk

Allerede dagen etter at USAs president Donald Trump undertegnet ordren om innreiseforbud for flyktninger, begynte det å strømme inn historier om flyktninger som er strandet.

På Facebook ba fortvilte aktivister om hjelp etter at en syrisk mor med to små barn på vei fra Jordan til USA for å gjenforenes med ektemannen, skal ha blitt sittende fast i Ukraina fordi hun ikke rakk å komme seg på et fly i tide.

Jordan tar ikke syrere tilbake, mens USA nå har stengt døra for syriske flyktninger på ubestemt tid.

Også en rekke andre flyktninger som var på vei til USA fredag kveld, har blitt stoppet som følge av presidentordren, skriver Washington Post.

Går til sak

Blant dem er to irakiske flyktninger som ble stanset og pågrepet på John F. Kennedy-flyplassen i New York. Advokatene til de to har nå gått til sak mot amerikanske myndigheter for å få klientene løslatt.

Også amerikanske menneskerettighetsorganisasjoner, blant dem American Civil Liberties Union, har gått til sak mot innreiseforbudet som de mener bryter med grunnloven.

Trump har gitt ordre om at USAs program for bosetting av flyktninger blir stanset i inntil 120 dager, fram til nye regler for å vurdere flyktninger er kommet på plass.

Syriske flyktninger blir stengt ute av USA på ubestemt tid, eller fram til presidenten mener det er kommet gode nok rutiner for å sile ut potensielle terrorister.

I tillegg vil personer fra land med «terrorbekymringer», trolig Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen, ikke få visum de neste 90 dagene.

Les også: Trump med harde flyktningtiltak og omlegging av militæret

Møtt med tårer

I Kairo ble en irakisk familie i følge med FN stanset på vei til USA fredag kveld. Familien på sju hadde både billetter og visum, men fikk ikke gå om bord på flyet til EgyptAir på grunn av de nye reglene.

Blant syriske flyktninger i Jordans hovedstad Amman har presidentordren blitt møtt med tårer.

– Når vi hørte om dette, var det som et lynnedslag. Alle våre håp og drømmer forsvant, sier Sawan til nyhetsbyrået AP. I tre måneder har han vært i prosessen med å få visum til USA for seg og sine fire barn.

– Vi sier til det amerikanske folket at vi håper han (Trump) trekker ordren tilbake. Vi har ikke flyktet for å skade folk i andre land, sier 37 år gamle Mayada Sheik.