– Ingen alternativer hvis Fillon trekker seg

Francois Fillon, presidentkandidat for det franske partiet Republikanerne, og hans ektefelle Penelope. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Den franske presidentkandidaten François Fillon sier han vil trekke seg dersom det tas ut siktelse mot ham. Men de franske Republikanerne har ingen alternative kandidater, ifølge France24.

Fillon har havnet i en mulig skandale etter påstander om at han i mange år, blant annet da han var statsminister, lønnet sin kone Penelope med flere millioner offentlige kroner uten at det har blitt klart hva slags arbeid hun utførte.

Fillon selv avviser påstandene og sier at han ikke har gjort noe galt, men fransk påtalemyndighet har nå begynt å granske saken.

Torsdag sa imidlertid Fillon i et intervju med den franske TV-kanalen FT1 at han trekker seg dersom det blir tatt ut siktelse mot ham.

– Det eneste som vil kunne forhindre mitt kandidatur, er om min ære blir skadd, om det blir tatt ut siktelse, sa Fillon til FT1.

Les også: Fillon vil gjeninnføre grensekontroll i Frankrike

– Ingen plan B

Fillon er presidentkandidaten til det franske konservative partiet Republikanerne. Ifølge France24 har ikke partiet noen plan B dersom han trekker seg.

– Det er ikke noe annet alternativ på bordet akkurat nå, sa Fillons talsperson Thierry Solère til nettstedet.

Ifølge avisen The Guardian er det lite trolig at det blir tatt ut siktelse før valgene i april og mai, ettersom en gransking trolig vil ta flere måneder. Selv om Fillon skaffer bevis på at kona utførte arbeidet, vil «Penelope-gate» fortsatt kunne skade hans valgkamp, som bygger på ærlighet og åpenhet.

Det er for tiden Fillon og høyrepopulisten Marine Le Pen som ligger best an til å gå videre til siste runde i presidentvalget, men en meningsmåling fredag viser at Fillons popularitet har falt etter at beskyldningene ble kjent.

Les også: Fillon raser over påstander om millionlønn til kona

500.000 euro i lønn

Det er det franske nyhets- og satiremagasinet Canard Enchaine som tidligere denne uken skrev at britiskfødte Penelope Fillon skal ha fått utbetalt rundt 500.000 euro, nærmere 4,5 millioner kroner, i lønn over en tiårsperiode.

Det er ikke forbudt for franske folkevalgte å ansette og lønne familiemedlemmer, men magasinet har ikke funnet noen som kan si hvilket arbeid Penelope Fillon skal ha utført for ektemannen.

Fillon avviser påstandene om en falsk jobb, og hevder at ektefellen utførte «reelt arbeid» og at det ikke skal være noen ulovligheter knyttet til dette. Han sa videre at han vil legge fram «alle nødvendige bevis» for dette.

Ifølge Fillon har hans kone «alltid jobbet for ham», blant annet ved å redigere taler og representere ham ved en rekke anledninger.