Secret Service-agent: – Ville ikke tatt en kule for Trump

USAs president Donald Trump og kona Melania omgitt av livvakter fra Secret Service under paraden 20. januar. Les mer Lukk

Erfaren Secret Service-agent risikerer disiplinærreaksjon etter negative bemerkninger om Trump i en Facebook-post før valget.

Kvinnen har over 20 års fartstid i U.S. Secret Service, den føderale politietaten som blant annet har ansvar for livvakttjenesten til presidenten.

Secret Service-personell dagen før Trumps edsavleggelse som USAs nye president. Les mer Lukk

Kerry O’Grady, «spesialagent» med ansvar for Denver, skrev i oktober på Facebook ifølge Washington Examiner:

«(…) det er ventet av meg at jeg skal ta en kule for begge parter. Men denne verdenen har endret seg, og jeg har endret meg.»

«Jeg ville heller gå i fengsel enn å ta en kule for, eller å gi min tilslutning til, det jeg tror vil være en katastrofe for landet og de sterke og fantastiske kvinnene og minoritetsgruppene her».

O’Grady tilføyde «Jeg står ved hennes side», et nikk til Hillary Clintons valgkamp.

Les også: Kvinnemarkering mot Trump samlet millioner

Reaksjon på slibrigheter

Posten nevnte ikke Trump ved navn, men det fremgår av sammenhengen at agenten henviser til den daværende presidentkandidaten, skriver avisen.

Secret Service holder vakt på et hustak i Washington DC under paraden før Trumps edsavleggelse 20. januar. Les mer Lukk

Kommentaren på hennes Facebook-profil ble publisert kort tid etter offentliggjøringen av et videoopptak der Trump kom med slibrige betraktninger om kvinner. De ble først omtalt i offentligheten denne uken, skriver Washington Post.

«U.S. Secret Service kjenner til kommentaren, og etaten gjennomfører raske og passende tiltak», sier talsperson Cathy Milhoan ifølge Washington Post.

Les også: Trump vil granske valgfusk-påstander

Begrensninger i agenters ytringsfrihet

Secret Service er blant de føderalt ansatte i USA som er underlagt ekstra restriksjoner på hvordan de kan ytre seg, skriver Washington Examiner. Blant annet kan de ikke bruke sosiale medier til å distribuere innhold som tar stilling for et politisk parti eller en bestemt kandidat, skriver Washington Examiner.

Avisen nevner også andre eksempler på det som kan fremstå som politisk aktivisme på agentens Facebook-profil. Disse har blitt fjernet etter Examiners oppslag. I et intervju med avisen sier O’Grady at hun angrer på posten fra oktober.

Secret Service-personell grep i løpet av valgkampen inn for å beskytte Trump ved flere anledninger som fremsto truende, oppsummerer CNN.

Les også:

Trump stanser bistand til grupper som forteller om abort

Kan Trump gjøre «America great again?»