Trodde Berlin-mistenkt var ufarlig

Tysk antiterrorpoliti mente at Anis Amri, som er mistenkt for angrepet på et julemarked i Berlin, ikke kom til å utføre angrep.

Antiterrorpolitiet så det som lite sannsynlig at Anis Amri ville utføre angrep, selv om han var en kjent islamist som hadde meldt seg frivillig til selvmordsbombing.

Kort tid etter angrepet på julemarkedet, innrømmet tyske myndigheter at antiterrorpolitiet hadde holdt øye med Amri, og at de mistenkte ham for å planlegge et angrep. Men overvåkingen ble avsluttet i september, fordi politiet trodde at han «bare» var en narkotikalanger.

Ifølge avisen Sueddeutsche, har antiterrorpolitiet detaljert informasjon om Amri. De visste om hans nære kobling til et radikal islamistisk nettverk i landet, og at han søkte etter bombeoppskrifter på internett.

Les også: Terrormistenkt tunisier løslatt i Berlin

Politiet har ransaket to leiligheter i Roma der Amri holdt til i 2015 og beslaglagt mobiltelefoner der. Den ene leiligheten er hjemmet til en tunisisk mann som nylig ble dømt for narkotikahandel.

Amri ble skutt og drept i Milano natt til lille julaften. Da hadde han vært på rømmen i fire dager etter at han angivelig hadde kjørt en vogntog inn i et julemarked i Berlin. I alt tolv mennesker ble drept i angrepet.

Anis Amri kom til Italia fra Tunisia i 2011. Samme år ble han pågrepet og fengslet i Italia, mistenkt for brannstiftelse, overfall og underslag. Han ble dømt til fire års fengsel.

Ekstremistgruppa IS' talerør Amaq sier at Amri var mannen bak angrepet mot julemarkedet i Berlin.

Les også:

Avis: Bremsesystem hindret flere døde i Berlin

Politirapport: Polsk lastebilsjåfør skutt timer før Berlin-angrep

Berlin-angriper skal ha bedt nevø drepe onkel