Kvinnelig afghansk flyger har søkt asyl i USA

Den første kvinnen til å sette seg bak spakene i et fly fra det afghanske flyvåpenet, Niloofar Rahmani, har søkt om politisk asyl i USA.

Rahmani ble trukket fram som et symbol på kvinnefrigjøring og framgang da hun for tre år siden var ferdigutdannet som flyger og begynte å tjenestegjøre i det afghanske flyvåpenet.

Etter å ha mottatt utallige dødstrusler fra islamistiske opprører og fordømmelse fra afghanske tjenestemenn, frykter 25-åringen nå for sitt eget liv og har søkt om politisk asyl i USA, melder CNN.

Etter mer enn 1.000 timer bak flyspakene, blant annet i militære transportfly av typen C-208, bestemte hun seg i 2015 for å utdanne seg videre i USA for å kunne fly store transportfly av typen C-130. Tidligere i måneden var opplæringen fullført.

Nyheten om at Niloofar Rahmani har søkt asyl i USA, blir ikke godt mottatt i hjemlandet. Talsmenn for regjeringen har omtalt asylsøknaden som «skammelig» og hevder at truslene hun viser til er «oppdiktet».

Niloofar Rahmanis amerikanske advokat Kimberly Motley bekrefter at 25-åringen har søkt om politisk asyl i USA, men flygeren selv forsøker nå å roe gemyttene i Afghanistan og hevder at amerikanske medier har feilsitert og feiltolket henne.

– Jeg ønsker bare bedre utdannelse slik at jeg på best mulig vis kan tjene mitt land og mitt undertrykte folk, særlig mine afghanske søstre, og gjøre Afghanistan stolt, skriver hun i et brev til forsvarsdepartementet i Kabul og afghanske Tolo-TV.