Palestinas president: – Kraftig tilbakeslag for Israel

Your browser doesn't support HTML5 video.

Palestinas president: – Kraftig tilbakeslag for Israel Les mer Lukk

FNs sikkerhetsråds historiske resolusjon mot Israels bosetninger er et kraftig tilbakeslag for israelsk politikk, uttaler Palestinas president.

Mahmoud Abbas' talsmann Nabil Abu Rudeina sier at resolusjonen også er et klart tegn på at tostatsløsningen har sterk støtte.

Resolusjonen som krever stans i all bygging av bosetninger på den okkuperte Vestbredden, ble vedtatt da USA avsto fra å stemme i Sikkerhetsrådet fredag kveld. 14 medlemsland stemte for.

Bakgrunn: FN krever at Israel stanser all utvidelse av bosetninger

Brende: – Løser ikke konflikten

Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Les mer Lukk

FN-resolusjonen som tar sterkt avstand fra de israelske bosetningene, er helt i tråd med Norges politikk, påpeker utenriksminister Børge Brende (H).

– Vår holdning er at byggingen av bosetninger på okkupert palestinsk område er folkerettsstridig. Sier statsråden i en kommentar til NTB fredag kveld etter at det kjent at FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som krever full byggestans i de israelske bosetningene.

– Vi støtter resolusjonens oppfordring til begge parter om å etterleve anbefalingene fra Midtøstenkvartettens rapport, tilføyer Brende.

Han poengterer at resolusjonen viser til det internasjonale samfunnets vedvarende engasjement for en fredsløsning i Midtøsten.

– Dette vedtaket vil imidlertid ikke være tilstrekkelig for å løse konflikten. Det er kun en fremforhandlet politisk løsning som kan bidra til realisering av tostatsløsningen og varig stabilitet i området, mener utenriksministeren.

Brende legger til at Norge, gjennom sitt formannskap i Giverlandsgruppen for Palestina, arbeider aktivt for å bidra til at den politiske prosessen mellom Israel og palestinerne kan komme i gang igjen.

Les også: Sikkerhetsrådet stemmer over israelske bosetninger

– Sjeldent sterkt signal fra Israel til USA

Den historiske resolusjonen mot Israels bosetninger er et klart signal fra USA, men det får få praktiske konsekvenser, påpeker statsviter.

– USA markerer seg mot Israels politikk. Det er et tydelig, men veldig sjeldent signal, sier professor Jan Hallenberg ved Försvarshögskolan i Sverige.

Samtidig har han ingen tro på at beslutningen i FNs sikkerhetsråd vil få noen reell effekt.

– Det får ganske få praktiske konsekvenser. Det finnes ingen fredsprosess, og den kommer heller ikke i gang på grunn av dette. Men det er en respektabel og prinsipiell måte å ta stilling på, sier Hallenberg.

Professoren tror heller ikke at forholdet mellom Israel og USA kommer til å påvirkes av at amerikanerne lot resolusjonen vedtas ved å avstå fra å legge ned veto.

Les også: Trump ber USA legge ned veto mot Israel-resolusjon

Israel langer ut mot Obama og USA

Israel kommer ikke til å rette seg etter FNs krav om å stanse all utvidelse av bosetninger, bedyrer statsminister Benjamin Netanyahu.

Israel langer ut mot president Barack Obama etter at USA lot være å legge ned veto i FNs sikkerhetsråd mot resolusjonen som slår fast at bosetningene på den okkuperte Vestbredden er ulovlig.

– Israel avviser denne skammelige antiisraelske resolusjonen i FN og kommer ikke til å underkaste seg dens betingelser, heter det i en uttalelse fra Netanyahus kontor fredag kveld.

– Obama-administrasjonen har ikke bare unnlatt beskytte Israel i denne sammensvergelsen i FN – de hadde en finger med i spillet i kulissene, heter det videre.

Statsminister Netanyahu sier videre at han ser fram til å samarbeide med påtroppende president Donald Trump og «alle våre venner i Kongressen, både republikanere og demokrater, for å omgjøre de skadelige konsekvensene av denne absurde resolusjonen.»

Les også: Trump har valgt Israel-ambassadør