Rwanda vil etterforske franskmenn for folkemord

Rundt 800.000 hutuer og moderate tutsier ble i løpet av noen få uker massakrert under folkemordet i Rwanda i 1994. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Rwanda har åpnet etterforskning av 20 franske statsborgere som mistenkes for å ha medvirket til folkemordet som kostet rundt 800.000 mennesker livet i 1994.

President Paul Kagame har anklaget høytstående franske militære for å ha bistått hutuekstremistene som sto bak folkemordet.

Myndighetene i Rwanda la i 2008 fram en navneliste over franskmenn som skulle ha spilt en rolle, og i midten av november ble en slik liste på nytt lagt fram.

Riksadvokaten i landet, Richard Muhumuza, opplyste onsdag at det er innledet foreløpig etterforskning av 20 av de 22 navnene på lista.

Les også: Avis: Folkemordsiktet rwander utleveres på falske vitneforklaringer

Må forklare seg

– Etterforskningen fokuserer inntil videre på 20 franskmenn som må forklare seg eller bidra til å kaste lys over anklagene som rettes mot dem, sier han.

Først når dette har skjedd, vil påtalemyndigheten i Rwanda ta endelig stilling til om det skal tas ut siktelse, sier en talsmann for påtalemyndigheten i Kigali.

– Vi har gjennomført etterforskning i Rwanda, og nå vil vi høre hva disse franskmennene har å si, sier talsmannen.

Les også: Overveldende flertall støtter Rwandas president

Blank løgn

Det er uklart om franske myndigheter vil tillate at de 20 som navngis får forklare seg i saken. Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian har tidligere avvist anklagene.

– Påstanden om at den franske hæren deltok i folkemordet, er blank løgn, sa han i midten av november.

Rwanda anklager Frankrike både for å ha oversett faresignalene om at et folkemord var i emning, og for å ha trent opp regjeringssoldatene og militsfolkene som sto bak massedrapene.

Da Frankrike til slutt sendte soldater til Rwanda, for å få slutt på folkemordet, ble de anklaget for å la de skyldige flykte til nabolandet Kongo.

Les også: Frykt for folkemord i Burundi

Svar på tiltale

Rwandas beslutning om å gjenoppta etterforskningen av en rekke franske offiserer og tjenestemenn, bærer til en viss grad preg av å være svar på tiltale etter at franske myndigheter nylig gjenåpnet etterforskningen av flystyrten som kostet Rwandas daværende president Juvénal Habyarimana livet.

Rwandas nåværende makthavere hevder at flyet ble skutt ned av hutuekstremister, mens andre hevder at det var tutsiopprørerne under sin daværende leder Paul Kagame som sto bak nedskytingen.

Frankrikes beslutning om å gjenåpne etterforskningen ble ikke godt mottatt av president Kagame, som i en kommentar sa at de var Frankrike som i stedet burde svare på sin egen rolle i folkemordet.

Les også: Norge gjennomgår Kigali-prinsippene etter FN-forslag