Saudiarabisk prins: – Kvinner må få kjøre bil

Prins Alwaleed bin Talal har lenge vært engasjert i kvinnerettigheter. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

– Stopp debatten. Det er på tide å la kvinner kjøre, skriver den saudiarabiske prinsen Alwaleed bin Talal på Twitter.

– Å hindre en kvinne i å kjøre bil i vår tid er like problematisk som det var å forby dem utdannelse eller en egen identitet, sier prins Alwaleed bin Talal.

Prinsen, som er et uvanlig frittalende medlem av den saudiarabiske kongefamilien, har ingen politiske verv i landet, men er styreformann i selskapet Kingdom Holding Co. Han har lenge engasjert seg i kvinnerettigheter.

Selv om det i teorien ikke er forbudt for kvinner å sette seg bak rattet i Saudi-Arabia, er det bare menn som får førerkort. Kvinner som kjører, risikerer derfor å bli bøtelagt og pågrepet av politiet.

Les også: Iransk general diskuterte drap på Saudi-Arabias konge

Talal argumenterer også for kostnadstapene ved å ikke la kvinner kjøre, ettersom kvinner er avhengige av privatsjåfører eller taxier for å komme seg rundt. Hvis ikke må ektemannen eller et annet mannlig familiemedlem ta seg fri fra jobben for å kjøre dem, noe som undergraver produktiviteten i arbeidslivet.

– Å la kvinner kjøre er blitt et akutt samfunnsbehov fremmet av den økonomiske situasjonen i landet, sier Talal. Han referer til at Saudi-Arabias oljeinntekter falt med 51 prosent i fjor etter en kollaps i det globale markedet.

Les også: Saudi-Arabia mener ny terrorlov fra USA vil få «alvorlige konsekvenser»