Merkel kaller russiske hackerangrep «dagligdags»

Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin mandag. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Tyskland må lære seg å leve med russiske hackerangrep som en del av dagliglivet, sier statsminister Angela Merkel dagen etter at en million tyskere mistet nettilgangen i et cyberangrep.

Det var kunder av Deutsche Telekom som mistet nettforbindelsen mandag, i det som beskrives som det største cyberangrepet mot landet som har Europas største økonomi.

Merkel sier hun ikke vet hvem som sto bak, men legger til:

– Slike cyberangrep, eller hybridkonflikt som dette er kjent som i den russiske doktrinen, er nå en del av dagliglivet og vi må lære oss å takle dem. Vi må informere folk, og uttrykke våre politiske overbevisninger tydelig.

Statsministeren ba den tyske befolkningen om ikke å la seg irritere av slike operasjoner. Merkel har tidligere advart om at Russland kan komme til å «spille en rolle» i det tyske valget neste år. Advarselen ble tirsdag gjentatt av den tyske lederen for utenriksetterretning, Bruno Kahl.

– Det er tegn til at hackerangrep skjer uten annen grunn enn å så politisk usikkerhet, sier Kahl.

Angrepet mot Deutsche Telekom tok til søndag og varte over et døgn. Ondsinnet programvare av typen Mirai ble rettet mot rutere, som deretter ikke kunne koble seg opp mot nettverket.