Trump vil ha bedre avtale med Cuba

Forbedringene i forholdet mellom USA og Cuba kan få en brå slutt, sier USAs påtroppende president Donald Trump. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

USAs påtroppende president Donald Trump ønsker seg en «bedre avtale» med Cuba – hvis ikke vil han stanse opptiningen av forholdet mellom landene.

– Om Cuba ikke er villig til å lage en bedre avtale for det cubanske folk, det amerikansk-cubanske folk og USA som helhet, vil jeg droppe avtalen, tvitrer Trump.

Den påtroppende presidenten vil reversere alle tilnærmingene til Cuba som president Barack Obama har gjort, helt uavhengig av hvilken retning den cubanske regjeringen tar etter Fidel Castros død. Det sa hans stabssjef, Reince Priebus, i et intervju med TV-stasjonen Fox søndag.

– De nåværende forbindelsene mellom USA og Cuba har bare gagnet Cuba, sa han.

Han understreket at når Trump inntar Det hvite hus, så vil han flytte forholdet mellom Cuba og USA i en mer «riktig retning» og ha færre diplomatiske forbindelser med landet.

Trump kan endre på USAs Cuba-politikk uten å måtte gå via Kongressen. Det er fordi Obamas beslutning om å gjenåpne de diplomatiske forbindelsene med Havanna ikke ble vedtatt som en lovendring i Kongressen, men skjedde ved en såkalt administrativ ordre direkte fra presidenten.

Uttalelsene fra Priebus kom i kjølvannet av Fidel Castros bortgang.

Les også: Trump vil reversere Obamas Cuba-tilnærminger

– Ingen utsikt til en ny revolusjon på Cuba

Cuba hevder USAs blokade fortsatt koster landet dyrt