Auschwitz-bokholder fikk ikke medhold i anke

Den 95 år gamle Oskar Gröning, som var ansatt som bokfører i konsentrasjonsleiren Auschwitz, har ikke fått medhold i sin anke. Dermed blir dommen på fire års fengsel for delaktighet i drap på 300.000 mennesker stående.

Saken mot Oskar Gröning:  

* Den 95 år gamle tidligere Waffen-SS-soldaten Oskar Gröning ble 15. juli 2015 dømt til fire års fengsel for delaktighet i drap på 300.000 mennesker i Auschwitz. Han anket dommen, men fikk ikke medhold.

* Grönings jobb besto i å sortere verdisaker som ble fratatt dem som ble sendt til gasskamrene eller brukt som slavearbeidere. Ofrene var i hovedsak europeiske jøder.

* Pengene ble ordnet etter valuta og sendt til SS-hovedkvarteret i Berlin.

* Gröning har ikke benektet sitt arbeid og har i generelle vendinger beklaget sine handlinger. Men han har ikke bedt de etterlatte om unnskyldning eller søkt tilgivelse.

* 95-åringen ba spesielt om å bli inntatt i Waffen-SS i 1942, før han ble sendt til dødsleiren i det naziokkuperte Polen. Høsten 1944 ble han sendt til fronten, angivelig etter å ha søkt forflytning tre ganger på grunn av de sjokkerende hendelsene han var vitne til i leiren.

Den opprinnelige dommen opprettholdes, uttalte Grönings forsvarer Hans Holtermann mandag.

Gröning ble i fjor dømt til fire års fengsel.

Det er første gang at en tysk ankedomstol har besluttet å fatte en avgjørelse basert på at man er delaktig i drap bare ved å være ansatt i en konsentrasjonsleir.

Gröning jobbet med å bokføre jøders verdisaker. Han sorterte verdier og telte penger som ble tatt fra dem som ble drept eller brukt som slavearbeidere.

Den tidligere Waffen-SS-soldaten hadde en kontorjobb og tok ikke direkte livet av noen, men han er like fullt medansvarlig og delaktig i massedrap, het det i dommen i fjor. Gröning beklaget i retten det han gjorde i Auschwitz og sa at ingen skulle ha deltatt i det som skjedde der.

Rundt 1,1 millioner mennesker, de aller fleste av dem jøder, ble drept i Auschwitz.

Les også:

Auschwitz-lege (95) stilt for retten

«Nazi-bestemor» tiltalt for oppvigleri i Tyskland

94 år gammel Auschwitz-vakt dømt til fengsel