Trudeau forsvarer Castro-uttalelser

Canadas statsminister Justin Trudeau omtaler avdøde Fidel Castro som «en legendarisk revolusjonær og taler». Foto: Guadalupe Pardo / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Canadas statsminister Justin Trudeau har fått kritikk for å ha hyllet Fidel Castro. Nå utdyper han kommentarene sine og sier samtidig at den avdøde cubanske presidenten var en diktator.

Trudeau fikk kritikk etter at han omtalte Castro som en «enestående leder» og sa at både kritikere og tilhengere vil «anerkjenne hans enorme engasjement og kjærlighet til det cubanske folket».

Søndag forklarte Trudeau at uttalelsen kun var ment for å «anerkjenne bortgangen av en tidligere statsleder» for et land som Canada har hatt langvarige forbindelser med, og at det ikke var meningen å dekke over den usminkede historien.

– Faktum er at Fidel Castro hadde en dyp og varig innvirkning på det cubanske folket. Han var definitivt en polariserende skikkelse og det var definitivt betydelige bekymringer rundt menneskerettigheter, det er noe jeg er åpen om og som jeg har pekt på, sier Trudeau ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Bakgrunn: Trudeau får kritikk etter Castro-hyllest

Statsministeren påpeker også at han tok opp menneskerettigheter under et nylig besøk til Cuba. På spørsmål om Trudeau anser Castro som en diktator, svarer han ja.

Noen av opposisjonspolitikerne i Canada har bedt Trudeau om å boikotte Castros begravelse. Statsministerens medarbeidere opplyser at det ennå ikke er besluttet hvem som skal representere Canada i begravelsen. Castro var kistebærer under Trudeaus fars begravelse i år 2000. Trudeaus far, tidligere statsminister Pierre Elliott Trudeau, var en nær venn av Castro, og han ble den første lederen av et NATO-land som reiste til Castros Cuba.

Les også:

Trudeau fordømmer politiovervåking av journalister

Canada vurderer kjønnsnøytrale ID-kort

Trudeau vil legalisere marihuana, men ikke røyke det