Minst 55 drept i Uganda – stammeleder pågrepet

En stammeleder er pågrepet etter at minst 55 personer mennesker er drept i harde kamper mellom ugandiske styrker og en milits i et avsidesliggende området nær grensen til Kongo, opplyser politiet.

Ugandisk politi stormet palasset til stammekongen Charles Wesley Mumbere, da hans kongelige vakter angrep sikkerhetsstyrker, noe som kostet 14 politimenn og 41 militante livet, forteller polititalsmann Andrew Felix Kaweesi.

– Han må forklare sin involvering i disse hendelsene, og han er siktet for å ha egget til vold, sier Kaweesi.

Opptrapping

Kampene har foregått i to dager og startet etter at opprørerne hadde drept fire ugandiske politifolk og såret en soldat.

Dette er en opptrapping av den langvarige konflikten mellom ugandiske sikkerhetsstyrker og opprørere, som antas å være lojale mot stammekongen Wesley Mumbere.

Mumbere er ritiker av landets sittende president Yoweri Museveni, som har hatt makten siden 1986.

Vil løsrive seg

Mumbere er kongen av bakonzo-folket. Noen av hans støttespillere har tatt til orde for løsrivelse fra Uganda, ifølge regjeringstalsmann Shaban Bantariza.

– Vi skal slå de som ønsker å lage bråk i landet vårt, sier han.

Opprørerne er utstyrt med moderne våpen og improviserte bomber. De har tatt over et området i Rwenzori-fjellene, og begynt å kreve skatter av dem som bor der, forteller talsmannen.