Erdogan truer med å åpne grensene til EU
Your browser doesn't support HTML5 video.
– Hør på meg. Hvis dere går noe lenger, ta i betraktning at grensene kommer til å bli åpnet, sa en rasende Erdogan i en tale i Istanbul fredag.
I mars i år inngikk Ankara og Brussel en avtale som innebar at Tyrkia skulle ta grep for å hindre migranter og flyktninger i å ta seg vestover til Europa. Til gjengjeld fikk tyrkerne pengehjelp til å håndtere migrasjonen, samt løfter om fortgang i medlemskapsforhandlingene samt visumfrihet for tyrkere.
– Det er vi som har brødfødt 3 til 3,5 millioner flyktninger i dette landet. Dere har brutt løftene deres, sier Erdogan henvendt til EU.
Les også: Tyrkia refser EU for lite hjelp med syriske flyktninger
Problemløsning
Tysklands statsminister Angela Merkel reagerer på trusselen fra Erdogan. Hennes talskvinne Ulrikke Demmer påpeker at trusler ikke er til hjelp for migrasjonsavtalen mellom tyrkerne og EU.
– Vi anser EU-Tyrkia-avtalen som en suksess for begge sider. Forlengelsen av denne avtalen er i alle parters interesse, sier Demmer til pressen i Berlin fredag.
– I den grad det er problemer, er vi nødt til å løse dem, tilføyer hun.
EU-parlamentet fordømte torsdag det de kaller «uproporsjonale» inngrep fra tyrkiske myndigheter i kjølvannet av kuppforsøket i sommer.
Ikke bindende
Disse inngrepene «krenker grunnleggende rettigheter og friheter som er vernet av den tyrkiske grunnloven», het det videre.
Resolusjonen er ikke bindende og støttes ikke av EU-kommisjonen.
EU stilte en lang rekke krav og betingelser til motytelsene i avtalen med Tyrkia. En tidsfrist kom og gikk i oktober uten noen synlig framgang, verken i visumsaken eller samtalene om tyrkisk medlemskap i EU. Siden har Tyrkia gjentatt anklagene om at EU ikke har innfridd sin del av avtalen.
Les også: Tyrkia fortsetter utrenskninger blant offentlig ansatte
Store utrenskinger
Overensstemmelsen mellom EU og Tyrkia har gjort at tallet på mennesker som krysser Egeerhavet til Hellas, er blitt kraftig redusert. Før avtalen ble spikret, kom flere hundre tusen asylsøkere til EU-landene via Tyrkia.
Spørsmålet om Tyrkias medlemskapsforhandlinger med EU er høyaktuelt i forbindelse med utrenskningene etter forsøket på militærkupp i juli.
Om lag 125.000 offentlig ansatte har fått sparken i Tyrkia, anklaget for å ha deltatt i kuppet eller for å sympatisere med kuppmakerne. Mange er også pågrepet, og en rekke medier er stengt.
Les også:
Stoltenberg: – Tyrkia er en nøkkelalliert
Svenske TV-journalister avhørt i Tyrkia