Forsvaret jakter ukjente droner over NATO-øvelse

Minst ti uidentifiserte droner har registrert hva Hæren og U.S. Marines har øvd på under «Rein 2» som avsluttes i dag. Les mer Lukk

Minst ti droner har overvåket en pågående norsk militærøvelse med soldater fra U.S. Marines. Forsvaret vet ikke hvem som står bak.

I dag, fredag, avsluttes militærøvelsen «Rein 2» hvor 200 soldater og stridsvogner fra U.S. Marines blant annet har øvd med Brigade Nord.

I løpet av øvelsen har Hæren observert flere enn ti uidentifiserte droner over de aktuelle landområdene i Indre Troms og Østerdalen. «Rein 2» startet 14. november og ledes fra Bardufoss.

– De fleste observasjonene ble gjort i nord, sier Hærens talsmann, oberstløytnant Ole Johan Skogmo, til avisa Nye Troms.

Les også: Droner og modellfly forbudt rundt norske flyplasser

Vil finne operatørene

Forsvaret vet ikke hvem som står bak flyvningen av droner over de militære øvelsene, men oberstløytnanten vil ikke utelukke at det kan være snakk om operatører fra andre land:

Amerikanske M 1 Adams-stridsvogner i aktivitet på Setermoen skytefelt under «Rein 2». Les mer Lukk

– Hvis du tenker det tabloide i det, så vet vi ikke det. Vi jobber som sagt med å kartlegge hvem som har fløyet, sier han til avisa.

Hærens talsmann sier også at han regner med at Forsvaret vil klare å finne ut hvem droneoperatørene er, enten det er eventyrlysten ungdom eller «organisasjoner eller nasjoner om ønsker å bruke dette verktøyet for å innhente informasjon om det vi driver med».

– Kan få fatale følger

De ukontrollerte overflyvningene utgjør også i seg selv et sikkerhetsproblem for Hæren som også har droner, helikoptre og fly i lufta.

– Blir helikoptre truffet av droner, kan det i verste fall få fatale følger, påpeker Skogmo overfor Nye Troms.

Les også: Sverige henter frem gammel «kystrobot»

I går ble det også kjent at svenskene har opplevd den samme drone-problematikken under en marineøvelse i Østersjøen. Da hadde svenske fartøy gjort seg klar til å skyte ned dronene, men til slutt holdt tilbake.