Første kristne gudstjeneste på to år i irakisk by

Fire forskjellige prester deltok i gudstjenesten. Foto: Ahmed Jadallah / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

En kristen menighet kunne søndag for første gang på over to år holde gudstjeneste i en kirke i byen Qaraqosh i Irak, etter at ekstremistgruppen IS ble drevet ut av den irakiske hæren i forrige uke.

Qaraqosh var tidligere en av de viktigste kristne byene i Irak Søndag møtte en gruppe troende opp til gudstjeneste i den delvis ødelagte kirken.

– Etter to år og tre måneder i eksil, feiret jeg nettopp nattverd i katedralen som IS ønsket å ødelegge, sier Yohanna Petros Mouche, den syrisk-katolske erkebiskopen i Mosul.

Mouche flyttet til Qaraqosh etter at Mosul ble erobret av ekstremistgruppen, men etter hvert tok IS også over Qaraqosh og sendte over 120.000 kristne og andre minoriteter på flukt fra byen og områdene rundt.

Klokketårnet på kirken i Qaraqosh er ødelagt, flere statuer er blitt halshugget og gulvet er fortsatt dekket av aske fra en brann jihadistene startet da de trakk seg tilbake fra byen. Flesteparten av deltakerne på gudstjenesten var medlemmer av en lokal kristen milits, som deltok i kampene for å gjenerobre Qaraqosh.

– De brukte alt mot oss. De skjøt mot oss, de sendte bilbomber, selvmordsangripere. Til tross for dette, er vi her, sier en kirkegjengerne.